Пенсионната система на Нидерландия е най-добрата в света, става ясно от годишния индекс на Mercer CFA Institute's global pensions.

През настоящата година в класацията попадат нови три пенсионни системи (Хърватия, Ботсвана и Казахстан), с което проучването обхваща 47 държави, сравненявани по 50 различни показателя.

Сред тях са качеството на управляваните активи, устойчивостта на пенсионните системи в бъдещето, доверието в тях и други.

Данните от проучването сочат, че само четири от пенсионните системи в света, обхващащи 64% от населението на Земята, получават максималната оценка „А“.

Освен Нидерландия, в престижната четворка влизат Исландия, Дания и Израел. Рейтинг B+ получават три пенсионни системи – Австралия, Сингапур и Финландия, докато топ 10 се допълва от Норвегия, Швеция и Великобритания.

Германската пенсионна система заема 19-а позиция в подреждането, а американската – 22-а. С най-лоши оценки са системите в Тайланд, Турция, Индия, Филипините и Аржентина.

Рисковете пред пенсионните системи

„Пенсионните системи по света са подложени на невиждан до момента натиск, основно заради повишаващите се лихвени нива, високата инфлация и геополитическата несигурност, които влияят на инвестиционната доходност", казва Маргарет Франклин, президент и главен изпълнителен директор на CFA Institute. 

Според нея, застаряването на населението на повечето от разглежданите пазари също ще оказва негативно влияние върху пенсионните системи.

Влиянието на AI 

В допълнение към идентифицирането на най-добрите пенсионни системи в света, докладът подчертава и нарастващото влияние на изкуствения интелект (AI) върху подобреното управление на средствата, с което да се осигури по-добро качество на живот след пенсия.

„Внедряването на AI в ежедневните операции може да доведе до взимането на по-добри и информирани инвестиционни решения от страна на портфолио мениджърите.

Това, от своя страна, може да донесе по-добра инвестиционна доходност на пенсионните фондове“, казва д-р Дейвид Нокс, който е старши партньор в Mercer и един от водещите автори на проучването.

Българската пенсионна система не е включена в изследването.