Полицията в Китай е спасила около 1000 котки от камион на път за кланица, съобщават държавните медии.

Властите са разбили част от канал за незаконна търговия, предлагаща котешко месо вместо свинско или овнешко и предизвиквайки опасения за безопасността на храните.

Действайки по сигнал на активисти по-рано този месец, полицаи в източната китайска провинция Дзянсу засичат превозно средство, използвано за събиране и транспортиране на котки, според китайския държавен информационен бюлетин The Paper.

Без намесата им животните вероятно е трябвало да бъдат заклани и изпратени на юг, където да бъдат сервирани като свински и агнешки шишчета, както и наденички.

Котките са изпратени в приют наблизо, пише The Paper, след като продажбата им, от която печалбата би била 20 500 долара, е осуетена. Не е ясно дали има извършени арести, нито дали котките са бездомни или нечии домашни любимци, посочва CNN.

Вестникът съобщава, че активистите за първи път забелязват голям брой заковани дървени кутии, превозващи много котки, близо до гробище. Те патрулират по улиците в продължение на шест дни и когато камионът започва да превозва котките към кланицата, се намесват и викат полиция.

В рамките на незаконната операция един килограм котешко месо би могъл да бъде продаден за около 4 долара, като ги представят за овнешко и свинско. Всяка котка тежи около четири до пет килограма.

Според активистите, това не е първият подобен случай, като те са спирали незаконни сделки с котки и преди в южната китайска провинция Гуангдонг.

Новината предизвика нова вълна от загриженост относно правата на животните и безопасността на храните в китайските социални медии, като мнозина призовават за по-сериозен контрол от страна на властите.