На днешната дата през 1955 г. в Сиатъл, Вашингтон, е роден Уилям Хенри Гейтс Трети.

Това име може би не говори нищо на мнозина, но повечето хора със сигурност са чували за Бил Гейтс - компютърния програмист и предприемач, основал Microsoft Corporation - най-голямата компания за софтуер за персонални компютри в света.

Гейтс пише първата си софтуерна програма на 13-годишна възраст. В гимназията участва в сформирането на група от програмисти, която компютъризира системата за заплати и основава Traf-O-Data - компания, продаваща системи за преброяване на трафика на местните власти.

През 1975 г. Гейтс, който тогава е второкурсник в Харвардския университет, се присъединява към приятеля си от детинство Пол Алън за разработването на софтуер за първите микрокомютри.

Те започват да приспособяват популярния език за програмиране BASIC, използван при големите компютри, за употреба и при микрокомпютрите. След успеха на проекта Гейтс напуска Харвард и заедно с Алън основава Microsoft.

Влиянието на Гейтс над индустрията на микрокомпютрите нараства значително, когато Microsoft отдава под лиценз операционна система на име MS-DOS на International Business Machines Corporation, която по онова време е най-големият доставчик на компютри, за използването й в персоналния компютър IBM PC.

След излизането на машината през 1981 г. IBM бързо задава техническите стандарти за PC индустрията, а MS-DOS изтласква останалите конкурентни операционни системи.

И макар независимостта на Microsoft да обтяга отношенията с IBM, Гейтс умело манипулира по-голямата компания, така че тя става постоянно зависима от него за съществено важен софтуер.

Производителите на съвместими с IBM персонални компютри също се обръщат към Microsoft за основния си софтуер. До началото на 90-те години той се превръща в основната фигура в индустрията на персоналните компютри.

Благодарение на успехите на Microsoft, Гейтс натрупва огромно състояние като най-големия акционер в компанията. Той става милиардер на хартия през 1986 г., а в рамките на десетилетие неговото богатство вече възлиза на десетки милиарди долари, което го прави най-богатия човек в света.

Тъй като има малко интереси извън софтуерната индустрия и потенциала на информационните технологии, Гейтс първоначално предпочита да стои далеч от общественото полезрение, като реализира гражданските и филантропските си дела чрез една от своите фондации.

С нарастването на влиянието на Microsoft обаче, което предизвиква и интереса на антитръстовия отдел на министерството на правосъдието на САЩ, с известна неохота Гейтс става по-публична фигура.

Започвайки през 1995 и 1996 г., той трескаво пренасочва фокуса на Microsoft към разработването на потребителски и корпоративни софтуерни решения за интернет, създава платформата Windows CE за работа в мрежа на устройства, различни от компютри, пуска Microsoft Network, която се конкурира с America Online и други интернет доставчици, и придобива огромен фотоархив и други снимкови колекции с цел електронно разпространение.

Освен с работата си в Microsoft, Гейтс е известен и с благотворителната си дейност. През 1994 г. с тогавашната си съпруга Мелинда той основава Фондацията Уилям Х. Гейтс (преименувана на Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс през 1999 г.), чрез която финансира глобални здравни програми.

През юни 2006 г. милиардерът Уорън Бъфет обяви дарение за фондацията, увеличавайки активите й на близо 60 млрд. долара в следващите 20 г. В началото на 21-ви век тя все още се фокусира върху здравето и развитието в световен мащаб, както и върху общностни и образователни каузи в САЩ.

След кратък преходен период, Гейтс се оттегля от ежеднeвната си работа в Microsoft през юни 2008 г., въпреки че остава председател на борда на директорите, за да посвeщава повече време на фондацията си.

През февруари 2014 г. той се оттегля от поста председател, но остава член на борда на директорите до 2020 г.

През юни 2019 г. Гейтс признава, че загубата на надпреварата при мобилните операционни системи от Android е била най-голямата му грешка в бизнеса.

През 2021 г. Гейтс и неговата съпруга се развеждат.

По време на пандемията от COVID-19 Гейтс е възприеман до голяма степен като експерт по темата от медиите, въпреки че не заема публична длъжност и няма медицинско образование.

Неговата фондация обаче създава Терапевтичен акселератор през 2020 г. с цел ускоряването на разработката и оценката на лекарства и биологични продукти за лечение на пациенти с COVID-19.

Към днешна дата Бил Гейтс e петият най-богат човек в света с лично състояние, оценявано на 122 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.