Древен пейзаж, скрит под ледената покривка на Източна Антарктика от най-малко 14 милиона години, откриха учените с помощта на сателитни данни и самолети, оборудвани с проникващи в леда радари.

Те използват техниките за дистанционно наблюдение, за да картографират 32 000 квадратни километра земя - област, която е приблизително с размерите на Белгия.

Изследователите откриват пейзаж, образуван от реки преди континенталното натрупване на ледената покривка на Източна Антарктика, който някога би наподобявал хълмовете и долините на днешен Северен Уелс, според проучване, публикувано в списание Nature Communications и цитирано от CNN.

Те се заемат да начертаят историята на ледената покривка и развитието й с течение на времето, а разбирането как е изглеждала земята, преди да бъде скрита под замръзналите слоеве, е важна глава в тази история, обяснява водещият автор на изследването Стюарт Джеймисън, професор в катедрата по география в университета в Дърам.

„Земята под ледената покривка на Източна Антарктика е по-малко известна от повърхността на Марс“, казва още Джеймисън. „И това е проблем, защото този пейзаж контролира начина, по който ледът в Антарктика може да реагира на минали, настоящи и бъдещи промени в климата“, добавя той.

Добре запазената природа на ландшафта го прави особено специален. Рядко се срещат сравнително немодифицирани пейзажи под континентална ледена покривка - обикновено движението на леда, тъй би го ерозирало и смилало, според Джеймисън.

Какво се крие под антарктическия лед?

Разбирането защо този специфичен древен пейзаж е оцелял до голяма степен невредим може да помогне на учените да предскажат по-точно бъдещата динамика на източноантарктическата ледена покривка.

Тя съдържа лед, който е еквивалент на приблизително 60 метра потенциално покачване на морското равнище, докато планетата се затопля.

Климатът на Земята е на път да достигне температури, характерни за времето, по което е възникнал запазеният пейзаж преди 34 до 14 милиона години - между 3 и 7 градуса по Целзий по-високи от днешните, според проучването.

Ледената покривка на Източна Антарктика се е образувала за първи път преди около 34 милиона години, но впоследствие е променяла размера си, понякога разкривайки земята отдолу.

Джеймисън казва, че оцеляването на ландшафта предполага, че температурите в основата на ледената покривка са били много ниски и стабилни, въпреки някои междинни периоди на затопляне на климата.

Геофизичните данни, събрани от учените, дават улики за това какво се крие под двукилометровия лед. „Изглежда като поредица от взаимосвързани долини, които трябва да са под ледената покривка. По принцип виждаме призрака на този пейзаж“, казва Джеймисън.

Изследователският екип не знае какви растения и диви животни някога са обитавали района, но доказателствата за реки предполагат, че е имало течаща вода, което означава, че вероятно е имало буйна растителност.