Загубите от строителството на новите президентски самолети Air Force One продължават да се трупат на сметката на Boeing. Щатският производител отчете нови 482 млн. долара загуби от двата самолета 747 от следващо поколение.

Boeing реализира загуба от 1.45 млрд. долара за цялата минала година, както и 318 млн. долара през 2021 г.

Компанията губи сериозни суми в продължение на години, като главният изпълнителен директор Дейв Калхун призна през 2022 г., че Boeing не е трябвало да подписва договора за изграждането на правителствените самолети срещу 3.9 млрд. долара.

В последните 5 г. доставчиците на компанията повишиха цените си, докато Boeing не може да промени контракта, тъй като той е с фиксирана цена, без възможност за актуализация.

От компанията обявиха, че последните загуби се дължат на промените, направени от инженерите им, нестабилния трудов пазар, както и преговорите с един от доставчиците.

Много от по-високите разходи по договорите с Министерството на отбраната биват прехвърляни върху данъкоплатците. Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обаче заплаши, че ще анулира контракта, поради което Boeing се съгласи да подпише договор с фиксирана цена.

„Въпреки трудностите и непредвидените разходи, ние имаме два самолета, които трябва да изградим. Ще преминем през всичко това и ще успеем да доставим два изключителни самолета на клиента ни“, каза още Калхун.

Последните загуби на Boeing от самолетите Air Force One са само малка част от проблемите пред компанията. Тя отчита загуби във всяко без две тримесечия от началото на 2019 г.

Общите загуби от приземяването на самолетите 737 Max вече възлизат на 25.5 млрд. долара. През 2019 г. две самолетни катастрофи с тези машини доведоха до смъртта на 346 души.

Според последния отчет на компанията, тя губи 1.1 млрд. долара за тримесечието, или 3.26 долара на акция. Това е с 65% по-малко от загубата преди година, но въпреки това е по-висока от очакваната от анализаторите (бел. ред. 2.96 долара на акция). 

Компанията е отчитала по-големи загуби от прогнозираните от пазарните наблюдатели в почти всяко тримесечие след проблемите през 2019 г.

Програмата по строителството на двата нови правителствени самолета е известна като VC-25B, тъй като известното обозначение Air Force One е запазено за случаите, в които президентът се намира на борда на самолета, а не когато машината е на земята или в процес на изграждане.