"Февруари 2023 година. Вероятно скоро всички ще загубим работата си. Тази бира, например, е направена с помощта на изкуствен интелект. Помолихме го да ни даде рецепта, след това да ни изработи комуникационна стратегия, да редактира този текст и да напише няколко поста в социалните мрежи.

Дори дизайнът на етикета е направен от AI. Вероятно скоро ще може да върши и всичко останало без нас. Но никога няма да може да ни замени в това да се наслаждаваме на добрата бира. Наздраве!" - тези думи са отпечатани върху кутията на бирата Fat Robot, произведена от българската пивоварна Cohones. 

Това е първата българска бира, произведена изцяло по рецепта на изкуствен интелект, и по-конкретно на алгоритъма ChatGPT на OpenAI. 

Darik Business Review разговаря със собственика на Cohones Михаил Дурчев и го попита дали AI прави по-добра бира от професионалните пивовари.  

"Не бих казал, че е по-добър от нас все още, защото с по-сложните сортове, като IPA, например, му е по-трудно. Т. нар. "лагер бири" (от немската дума "lager", която означава складирам - бел. ред.) са по-лесни от гледна точка на съставянето на рецептата, но са по-трудни за изпълнението ѝ.

Въпреки това аз бях силно изненадан, че изкуственият интелект успя да "извади" такава рецепта без особени затруднения", коментира Дурчев. 

Идеята за производството на бира по рецепта на AI идва от PR агенцията All Channels, а Cohones се наемат с изпълнението ѝ. 

"Аз, откровено казано, съм леко притеснен от тази технология, защото първоначално бях настроен по-скоро скептично. Предложението за производството на бира по рецепта на AI дойде от All Channels.

Но не бях наясно, че алгоритъмът е еволюирал до такава степен, че може да даде толкова подробна рецепта. Той буквално даде готов продукт", разказва Дурчев. 

Входните данни, които той въвежда, са елементарни - рецепта за 1000 литра готова лагер бира с алкохолно съдържание от около 5%. Единственото допълнително уточнение е било да използва американски хмел, за да е по-интересна като вкус и да се отличава от масовите комерсиални предложения.

"Оттам нататък AI даде готови предписания за всичко, включително количествата малц, температури и време на варене, кога се слага хмелът, колко да бъде охладен, маята, с която да се ползва и т.н. Това беше учудващо комплексна рецепта, като се има предвид, че е дадена от машина", казва основателят на Cohones. 

Михаил Дурчев, Cohones Brewery. снимка: Darik Business Review

Но уточнява, че производството на бирата, макар и по рецепта на изкуствения интелект, в крайна сметка е в ръцете на опитни пивовари, които са наясно с технологичните процеси.

За начинаещите в тази област вероятно изпълнението ще е доста по-трудно, въпреки детайлните насоки от страна на AI. 

Според Дурчев, при самото варене машината все още не може да замени човека изцяло, макар че и там има редица технологични нововъдения и автоматизация. Това, което става по-бързо, обаче са процесите извън варенето.

"Текстовете за рекламната кампания и самият етикет на бирата също са генерирани от AI. Дизайнът на етикета отне два дни. Ако поръчката беше дадена на дизайнер, дори и да е най-големият професионалист, щеше да отнеме минимум 10 дни, като в повечето случай сроковете са доста по-дълги.

Нашият бизнес е такъв, че пускаме различни видове бири много често. Големите комерсиални пивоварни рядко сменят асортимента си. С помощта на AI аз знам, че за два дни мога да имам готов етикет и кампания, след което да го пусна за печат. А това спестява доста пари", разказва Дурчев. 

В България засега няма друга пивоварна, която да е произвела бира по рецепта на изкуствен интелект.

По света вече има и други пивоварни, които отскоро правят подобни опити, но "пионерите" са група австралийски студенти, които през 2018 г. произвеждат първата бира по рецепта на AI.

"Вероятно алгоритмите към момента не са чак толкова еволюирали, но притеснението ми е какво ще стане след 4-5 години. Какво ще се случи с професиите на дизайнерите, копирайтърите, дори и на журналистите?", коментира Михаил Дурчев. 

Той смята, че в даден момент регулаторите също ще се намесят в работата на изкуствения интелект и това, по думите му, е полезно, защото със сигурност биха се намерили хора, които да "изкопчат" информация за това как се правят бомби или други опасни дейности. 

 От пивоварната Cohones обаче имат планове да използват "услугите" на изкуствения интелект и в бъдеще. 

"Ние изнасяме бира в чужбина и на пазарите, на които не владеем местния език като майчин, AI е много полезен във фината редакция на текстовете - рекламни послания, рейтинг сайтове и т.н.

Мога да съставя текст на английски, например, но ако искам да звучи малко по-добре, алгоритъмът може да го редактира. Със сигурност бихме го ползвали и за дизайнерски проекти, защото скоростта и качеството, с които работи, е много добро", казва Дурчев.  

Не е сигурен обаче дали би възложил по-сложни рецепти на алгоритъма.

Лагерът е най-разпространения вид бира в световен мащаб. Това е типичното и за българския пазар "светло пиво". Този тип бира ферментира при сравнително ниски температури и процесът е по-бавен, в сравнение с бирите от типа ейл. Освен това лагер бирата изисква предварително съхранение на температури, близки до нулата, от където идва и името ѝ. 

"Когато поисках от AI рецепта за някои от по-интересните и сложни бири, даде резултати, които аз лично не бих сварил", категоричен е пивоварът. 

За крафт бирата Fat Robot вече има поръчки и от чужбина. Засега от нея са сварени 1000 литра, но ако интересът и търсенето са достатъчно силни, тя може да се превърне и в постоянна серия.