Китай има амбиции да започне масово производство на хуманоидни роботи, които, според страната, ще бъдат също толкова "революционни", колкото смартфоните.

В амбициозен документ, публикуван през миналата седмица, министерството на индустрията и информационните технологии на Китай посочва, че роботите ще "прекроят света." Според министерството, до 2025 г. продуктът ще е достигнал "усъвършенствано ниво" и ще се произвежда масово.

"Очаква се те да се превърнат в революционни продукти, като компютрите, смартфоните и превозните средства, с нова енергия," казват от учреждението.

От Bloomberg съобщават, че в документа "няма много подробности, но пък е изпълнен с амбиции." Някои китайски компании изглежда подпомагат сериозно амбициите на страната по отношение на роботите.

Китайският стартъп Fourier Intelligence, например, обяви, че ще започне масово производство на своя хуманоиден робот GR-1 до края на тази година, информира South China Morning Post.

Компанията, която е базирана в Шанхай, заявява пред изданието, че се стреми да достави хиляди роботи през 2024 г., които биха могли да се движат с 5 км/ч и да пренасят тежест до 50 килограма.

Това не е единственият производител на хуманоидни роботи, които засилва дейността си с цел постигането на масово производство.

Щатската Agility Robotics се очаква да отвори завод за роботи в щата Орегон по-късно през годината, където планира да произвежда хиляди от своите двукраки роботи, които могат да имитират човешки движения, като ходене, приклякване и пренасяне на пакети.

Amazon тества роботът Digit на Agility Robotics в свой център за развойна дейност близо до Сиатъл, за да установи как може да бъде използван за автоматизирането на складовете на компанията, но засега проектът е само в пилотна фаза.

Дори и Tesla работи по свои хуманоиден робот на име Optimus, или Tesla Bot, разкри главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск през 2021 г.

На компанията обаче ѝ предстои обаче дълъг път, преди да се достигне до масово производство, заяви Мъск по време на събитие през 2022 г., когато роботът за първи път излезе самостоятелно на сцената.