Рядък артефакт - първокласно меню от Титаник, се очаква да достигне цена от $86 000, когато бъде предложен в събота на търг за сувенири, свързани с потъналия лайнер.

Силно повредено от водата, с частично изтрити букви, менюто вероятно е попаднало в Северния Атлантик по времето, по което Титаник потъва в ранните часове на 15 април 1912 г.

Това посочват от британската аукционна къща Henry Aldridge and Son Ltd в описанието на артефакта, съобщава CNN.

Менюто описва подробно първата вечеря на борда, след като Титаник отплава от Белфаст, разкривайки разкоша, до който се докосват пътуващите в първа класа на кораба.

Опциите за вечеря на 11 април включват стриди, говеждо филе със сметана от хрян и пюре от пащърнак, бордалу с кайсии и пудинг Виктория.

Изглежда няма други оцелели менюта за тази конкретна вечер, установява аукционната къща след консултация с музеи, които имат колекции, свързани с Титаник, както и след разговори с водещи колекционери на сувенири от лайнера.

Други артикули в търга предлагат бегъл поглед върху живота на 2223-те пътници и екипаж на борда на Титаник, от които само 706 оцеляват.

Тартаново одеяло, използвано от един от тези оцелели, за да се топли в спасителната лодка, е определено от аукционната къща, като „един от най-редките предмети, които сме виждали“ и се очаква да бъде продадено за до $123 000.

Преди това одеялото принадлежи на Фредерик Топин - помощник генерален мениджър в Ню Йорк на компанията собственик на Титаник, който го получава на кея в Ню Йорк, когато посреща оцелелите.

Но 1517 от пътниците не оцеляват, като джобен часовник, принадлежащ на руския имигрант Синай Кантор, пътуващ за Съединените щати във втора класа, отбелязва момента, в който той влиза във водата и по-късно умира.

А лист, използван за маркиране на пакети с поща, подчертава съдбата на пощенските служители на борда - всички загинали, опитвайки се да измъкнат пощенските чували до горните палуби на кораба, за да се опитат да ги спасят от наводнението.