ЕС е на път да смекчи знакова част от законодателството във връзка със замърсяването на автомобилите след сериозния лобизъм от страна на автомобилната индустрия, което, според експерти, ще причини здравни и екологични щети за 100 млрд. евро.

Анализ на Консорциума за ултра ниски автомобилни емисии (Clove), предоставен ексклузивно на The Guardian и Voxeurop, показва, че половината от прогнозните окончателни спестявания от новия стандарт Евро 7 ще бъдат изгубени заради пораженията, причинени от прекомерните нива на азотен диоксид.

Този токсичен газ е основният замърсител, отделян от двигателите с вътрешно горене, най-вече дизеловите, и е причина за 49 000 случая на преждевременна смърт в ЕС и 5 750 във Великобритания само за година.

Консорциумът Clove, част от който са водещи европейски академици, изследователи и специалисти от автомобилния сектор, изпълнява ролята на платен консултант на Европейската комисия за разглеждане на най-ефективните опции по отношение на Евро 7 - поредната от редица мерки, регулиращи замърсяването от автомобилите.

Експертите от Clove са препоръчали значително намаляване на количествата на азотен диоксид, които автомобилите имат право да отделят, както и затягане на реалните условия за шофиране при тестовете за одобрение на новите модели.

Въпреки това, съгласно споразумението на 27-те страни членки на ЕС от септември, ограниченията за азотен диоксид (и други вредни замърсители, като фини прахови частици), както и тестовете за одобрение, на практика остават без промяна, в сравнение с предишния стандарт Евро 6.

Единствената значителна промяна е регулацията за първи път при ограниченията на частиците от гуми и спирачки.

Автопроизводители заявиха, че предложението на комисията е “напълно непропорционално, повишавайки разходите за индустрията и потребителите при ограничени ползи за околната среда”. Европейският парламент трябва да гласува предложението за стандарта Евро 7 днес.

От Clove казват, че разходите на индустрията за производството на по-чисти превозни средства, които се изчисляват на около 30 млрд. евро, биха били много по-малки от очакваните ползи за ЕС на стойност 182 млрд. евро, които по-строгите ограничения върху замърсяването по пътищата можеха да осигурят.

“Нашият анализ на разходите и ползите е базиран на прозрачни модели и задълбочен диалог с всички заинтересовани страни, в това число автопроизводители и автомобилни доставчици,” казва професор Зисис Самарас, координатор на Clove.

Автопроизводителите лобираха сериозно за смекчаването на нормите. Имейли и протоколи, с които са се сдобили от Guardian и Voxeurop, показват, че Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA) е лобирала сериозно пред Европейската комисия.

По време на тайна среща от 1 юни 2022 г. между представител на европейския комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон и тогавашния председател на Acea Оливер Ципсе, който е и главен изпълнителен директор на BMW, автопроизводителите са изказали аргументи срещу строгите ограничения за емисиите на азотен диоксид и в полза на запазването на слабите тестове за одобрение.

Протоколът от срещата показва, че представителят на Бретон е уверил Ципсе, че комисията ще “постави амбициозни, но изпълними изисквания”.

Предложението, което беше представено от комисията през ноември 2022 г., до голяма степен включва пределните стойности на емисиите, препоръчани от индустрията, въпреки съвета на консултантите от Clove и това, че ЕС е похарчил 80 млн. евро за проекти, често с автопроизводители, които показват, че с настоящите технологии са възможни достъпни подобрения за намаляване на емисиите.

Срещата между представителя на комисията и Acea не е включена в публичния регистър за прозрачност, въпреки че оповестяването на подобни срещи е задължително, пише The Guardian.

Според няколко източника на изданието, по-ниските граници за емисиите на отработени газове са разменени от комисията като част от негласна сделка за осигуряване на подкрепата на индустрията за постепенното премахване на двигателите с вътрешно горене в целия ЕС през 2035 г.

По-строгият стандарт Евро 7 би наложил “насочване обратно на ресурси и инженери към технологията на двигателите с вътрешно горене, която ще бъде отживелица само след няколко години”, казва пред Guardian Матиас Йохансон, ръководител Връзки с обществеността във Volvo.

Законодателните промени на ЕК трябва да бъдат одобрени от отделните правителства, а слабото първоначално предложение оставя по-малко възможности за преговори.

Природозащитни неправителствени организации разкритикуваха отслабеното законодателство. “До 2035 г. ще бъдат продадени 95 млн. автомобила, сертифицирани като Евро 7.

Без ефективни правила за намаляване на емисиите, много от тези автомобили ще продължат да тровят въздуха ни поне до 2050 г.”, казва Ана Краинска мениджър Автомобилни емисии и качество на въздуха в Transport & Environment. Според нея, предложението за Евро 7 представлява “грийнуошинг на Евро 6”.

На практика, законовите пределни норми на емисиите все още се надхвърлят често, показват направени наскоро тестове. Експерти твърдят, че настоящите лабораторни измервания не отговарят на реалните условия на шофиране, например, при по-старите автомобили, при по-ниски температури или при разстояния под 16 км, които обикновено се изминават в градска среда.

Противопоставянето на автомобилната индустрия на обновяването на тестовете за вредни емисии отразява скандала Дизелгейт от 2015 г., при който автопроизводители използваха софтуерни трикове, за да заобикалят правилата, ограничаващи вредните емисии.

От Международния съвет за чист транспорт обявиха, че навременното налагане на предложението на комисията би предотвратило 7 300 случая на преждевременна смърт в ЕС до 2050 г.

“За всеки 1 млрд. евро, спечелени от няколко автопроизводители, европейските граждани ще губят по няколко милиарда евро заради заболявания, хоспитализации, деградация на природни активи и други социални разходи.

Страните членки би трябвало да се срамуват от това, че поставят интересите на печалбари пред тези на собствените си граждани”, казва Краинска.

От ЕК и Acea потвърдиха, че срещата от юни 2022 г. се е провела. “От Acea наистина се позоваха на предложенията за стандарта Евро 7, които бяха изпратени до комисаря Бретон,” е заявил говорител на Acea.

 „Предложението за Евро 7 не е в резултат от исканията на една заинтересована страна, а по-скоро плод на внимателно проучване след много обширна консултация с всички заинтересовани страни“, заяви говорител на комисията.