Непал забрани китайската версия на приложението TikTok в страната, тъй като съдържанието му е "пагубно за социалната хармония."

Решението идва дни, след като Непал въведе ново изискване, според което социалните медии трябва да разполагат с офиси за връзка в страната.

TikTok, която има около 1 милиард потребители месечно, е забранена в няколко държави, сред които и Индия.

По-рано през годината Монтана се превърна в първия американски щат, забранил платформата, а британският парламент наложи забрана за използването ѝ в неговата мрежа.

Министърът на комуникациите и информационните технологии на Непал Река Шарма посочва, че платформата разпространява зловредно съдържание. "Забраната влиза в сила незабавно, а телекомите са уведомени да приложат решението", допълва тя.

Гаган Тапа, високопоставен лидер на Nepali Congress, която е част от управляващата коалиция, постави под въпрос решението на правителството да наложи забрана на TikTok.

Според него, това е опит за ограничаване на свободата на изразяване, а властите би трябвало да се фокусират върху регулирането на платформата.

TikTok е под наблюдение от властите в цял свят заради опасенията, че може да предава данни на китайското правителство. Нейната компания майка - ByteDance, е отхвърляла тези обвинения в миналото.

Въпреки че изостава от платформи, като Facebook и Instagram, растежът на TikTok сред младите хора надхвърля значително този на конкурентите ѝ.

През последните четири години в Непал са регистрирани над 1 600 случая на киберпрестъпления, свързани с TikTok, информира местни медии. Според доклад на BBC, TikTok е третата най-използвана платформа в Непал.

YouTube и Facebook са популярни сред интернет потребителите от всички възрастови групи, докато TikTok много популярна сред по-младите, като над 80% от потребителите на социални медии на възраст между 16 и 24 г. използват платформата.

Пакистан е забранявала временно платформата най-малко четири пъти от октомври 2020 г., а услугата на TikTok за онлайн пазаруване беше спряна в Индонезия през миналия месец.