26-годишният Том Келси от Линкълн решава да напусне работата си като общински съветник, за да играе любимата си игра Football Manager на "пълен работен ден". Оказва се, че по този начин не само превръща хобито си в професия, но дори печели повече пари, пише BBC.  

Келси стартира своя канал в YouTube, посветен на популярната игра, докато е студент в университета Нотингам Трент. Сега той публикува средно около три видеоклипа на седмица и го управлява от спалнята си. "Обичам свободата, която получавам от това“, казва той.

Football Manager, който поставя играча начело на футболен клуб, за първи път привлече вниманието на геймърите през 2004 г. Серията, разработена от Sports Interactive, продължава да се развива оттогава, като последното издание - Football Manager 2024, излезе наскоро.

"Когато каналът ви стане по-популярен и повече хора започнат да го гледат, вие започвате да печелите пари от рекламите, които потребителите виждат. Изведнъж това се превърна в идея - че мога да работя това за постоянно“,обяснява Келси.

Дигиталният футболен мениджър напуска работата си като помощник по поддръжката на бизнеса в Съвета на окръг Линкълншир през август 2022 г., за да посвети повече време на преследването на амбицията си.

"От гледна точка на парите, които правя сега, те са двойно повече от това, което печелех от предишната ми работа, преди да направя YouTube канала. Най-хубавото е, че мога да изкарвам тези пари, като същевременно сам съм си шеф и имам собствен избор, а не работя за някой друг“, казва Келси.

Неговият онлайн канал има 118 000 абонати и получава около един милион гледания на месец.

"Мога лесно да прекарам 50 до 60 часа седмично в игра на Football Manager, което може да звучи налудничаво за някои хора, но за мен е мечта“, категоричен е британецът. Той коментира пред BBC, че семейството и приятелите му подкдрепят кариерата му като виртуален футболен треньор. 

„Това е много необичайна кариера. Но каналът продължава да расте от година на година, месец след месец, така че ще се опитвам да правя това толкова дълго, колкото мога“, казва Том Келси.