Бизнес моделът на работа на Avon, диктуващ продуктите на козметичната компания да се предлагат от врата на врата, бавно, но сигурно отива в историята.

Базираната във Великобритания компания обяви планове за откриване на първите си магазини в страната, което се очаква да се случи в следващите няколко месеца.

От групата обявиха, че искат клиентите им да докоснат лично до продуктите им, като в бъдеще това ще се случва както чрез онлайн продажби, така и през магазинна мрежа.

“Това е вълнуваща нова страница от историята ни. Жените искат да се докоснат и да тестват продукта, както и да видят наличните му цветове за продажба“, казва главният изпълнителен директор Анжела Крету.

От компанията обявиха, че магазините ще бъдат отдавани на франчайз, подобно на популярния модел на работа при компаниите от сферата на бързото хранене.

От Avon също така обявиха и още по-мащабното си партньорство с британската компания за продажба на козметика Superdrug, чрез която продуктите ще достигат по-лесно до клиентите чрез нейните 800 магазина.

Avon е основана през XIX век в Ню Йорк от Дейвид Макконъл, който търгува с книги, но предлага продукти за красота като подарък. Много бързо той осъзнава, че клиентите се интересуват много повече от безплатните мостри на парфюми, отколкото от самите книги.

В своя малък офис в Ню Йорк Макконъл сам смесва първите аромати и наема екип от жени за търговски представители. Компанията е преименувана на California Perfume Company.

Стратегията му, даваща възможност за предприемачество на жените, вече се е разраснала до повече от 50 държави, в които козметичните продукти на Avon днес се предлагат, генерирайки милиарди долари в годишни продажби.

Промяната в потребителското поведение по време на пандемията накара Avon да преосмисли стратегията си. Днес компанията вече разполага с 50 магазина в Турция и планира да открие подобни и в Бразилия, и в Южна Африка.

Според британския Guardian, около 30% от продажбите на Avon през 2021 г. са осъществени онлайн спрямо по-малко от 10 на сто преди пандемията.

Новата стратегия идва след години на спад в продажбите на компанията. През 2012 г. тя има продажби за 11.3 млрд. долара, докато 10 години по-късно те намаляват до 2.8 млрд. долара. Според Крету, промяната идва и поради факта, че днес все повече жени работят.

В началото на 70-те години на миналия век нивата на заетост на жените са около 52%, докато към 2023 г. жените с работа достигат 72%. Именно по тази причина представителите на Avon все по-трудно откриват евентуалните си клиенти по домовете им.