Милиардерът Кен Грифин смята, че Маями „представлява бъдещето на Америка“ и намекна, че градът може да замести Ню Йорк като най-водещ финансов хъб.

Основателят на хеджфонда Citadel, който изгражда новата централа на своята компания в района на Брикел, в близост до залива Бискейн, каза пред Bloomberg, че Уолстрийт Юг може да измести своя северен конкурент като главен финансов център заради навлизането на много технологични и финансови компании в града.

„Смятам, че Маями представлява бъдещето на Америка“, каза Грифин, като допълни, че благоприятната политическа среда във Флорида допринася за растежа на компаниите.

„Сами виждате колко голям Уолстрийт Юг става в последните години“, допълни той. 

Въпреки че милиардерът е един от тези, преместили се от други щати във Флорида, той не прекъсва връзките си и с Ню Йорк, смятан за най-големия финансов център в света.

Компанията му планира да построи и 411-метров небостъргач в Ню Йорк. От Citadel описват града като „център на мислещите хора, преследващи страстно своето кариерно развитие“.

Хеджфондът, отчел рекордната печалба от 16 млрд. долара през 2022 г., се премести миналата година от Чикаго, като основна причина за това е високата престъпност в града. Самия Грифин описа ситуацията в Чикаго, като „Афганистан през един добър ден“. 

Citadel в момента изгражда и новата си централа в Маями, която ще е на стойност 1 млрд. долара. Районът на финансовия център на града вече е известен като Уолстрийт Юг заради няколкото големи финансови компании, преместили се там.

Грифин не е единственият милиардер, заселил се в Маями през последните месеци. Наскоро основателят на Amazon Джеф Безос обяви, че се мести в града от Сиатъл, където той стартира своята компания.

Главният изпълнителен директор на космическата компания Blue Origin каза, че иска да е по-близо до централата на своето дружество, както и до родителите си, но според медиите отвъд океана, влияние оказват и нулевите данъци върху доходите във Флорида.

Щатът не начислява данък върху капиталовите печалби, сделките с имоти, както и доходите на гражданите си.