Кен Грифин е считан за един от най-успелите хеджфонд мениджъри в САЩ, а той има резултатите, за да докаже, че това е така.

Като основател и главен изпълнителен директор на Citadel, 54-годишният Грифин се превърна в един от най-богатите хора в света с лично състояние, което възлиза на 29.4 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Ето пет интересни неща за него:

Citadel отчита 16 млрд. долара печалба през миналата година 

Според публикувани тази седмица данни на фонда на фондовете LCH Investments, Citadel отчита 16 млрд. долара печалба след такси за миналата година.

Това би била най-голямата годишна печалба на хеджфонд, изпреварайки положителния резултат в размер на 15 млрд. долара на фонда на Джон Полсън през 2007 г., според Рик Соуфър, председател на LCH.

Годината на Citadel е особено впечатляваща предвид цялостния спад на пазарите. Хеджфонд мениджърите, като цяло, губят 208 млрд. долара през 2022 г., според същия отчет.

Грифин е мегадонор на губернатора на Флорида Рон ДеСантис 

Грифин, който е роден в Дейтона бийч, Флорида, е голям почитател на губернатора на Флорида Рон ДеСантис.

Милиардерът дари 5 млн. долара за кампанията преди преизбирането на ДеСантис, който спечели изборите с голяма преднина и е казвал, че ще подкрепи губернатора, ако се кандидатира за президент на САЩ през 2024 г.

През годините Грифин е дарявал средства на десетки кандидати на републиканската партия. Той е дарявал суми между 250 000 и 5 млн. долара за политически кампании, в това число за кандидат-президентските кампания на Мит Ромни (през 2012 г.) и Доналд Тръмп и Марко Рубио (през 2016 г.), както и за редица кандидати за Конгреса от републиканската партия, сочат данни на уебсайта Open Secrets.

Грифин е дарил общо 66 млн. долара на кандидати на републиканската партия за изборния цикъл през 2020 г., според Bloomberg.

Той също така дарява 1 млн. долара на фондацията на Барак Обама през 2017 г. - година след като бившият президент напуска Белия дом, както и 500 000 долара на комисията по встъпването в длъжност на Джо Байдън, според Forbes.

Грифин харчи милиони в опит да намали данъците за богатите и успява

През 2020 г. Грифин е похарчил 54 млн. долара за реклами и други усилия за осуетяването на законодателни промени в щата Илинойс, вследствие на които той и други заможни жители на щата щяха да плащат повече данъци.

Големите разходи имат ефект и законодателните промени не са приети. Ако това се беше случило, Илинойс щеше да се нареди сред 32-та американски щата, които облагат с по-високи данъци богатите, в сравнение с останалите граждани.

От организацията ProPublica използват данни от данъчните служби на САЩ, за да определят дали похарчените от Грифин 51 млн. долара са си заслужавали.

Според данъчните му декларации, годишните доходи на Грифин възлизат средно на 1.7 млрд. долара в периода 2013 - 2018 г. — четвъртите най-високи в страната в този период.

Използвайки този доход като ориентир, предложеното увеличение на данъците от 5 на 8% е щяло да струва на Грифин около 51 млн. долара допълнителни данъци над тези, които в момента плаща, според ProPublica.

Грифин обаче не приключва дотук с опитите си да влияе върху политиката в щата Илинойс. През 2022 г. той дарява близо 50 млн. долара за кампанията на кандидат за губернатор на щата от републиканската партия, който обаче не успява да спечели.

Милиардерът, който е запален по колоезденето и бягането и дарява 12 млн. долара финансиране за популярен план за разделянето на велоалеи и пешеходни маршрути в Чикаго, може да ограничи даренията на средствата, с които опитва да влияе върху политиката в щата Илинойс.

Той обяви плановете си да премести Citadel и още една компания в Маями след 30 години, прекарани в Чикаго.

Като тийнейджър Грифин скъсява пазара на Черния понеделник

На Черния понеделник през 1987 г. - ден, в който много пазарни участници губят пари, Грифин регистрира голяма победа.

Според публикация на Institutional Investor, инвеститорът, който тогава е бил на 19 г., има инвестиционен фонд с около 265 000 долара и различни къси позиции, когато пазарът се срива. Във фонда на Грифин също така имало известна сума пари от неговата баба, разказва той през 2001 г.

На 19 октомври 1987 г. индексът Dow Jones Industrial Average пада с 508 пункта, или близо 23%, докато S&P 500 губи над 20%. Еквивалентен спад би свалил близо 7 000 пункта от стойността на Dow Jones при днешните нива на индекса.

Грифин не разкрива каква е печалбата на неговия фонд от късите позиции на Черния понеделник.

Citadel участва във феномена на т. нар. „мийм акции“ през 2021 г.

През 2021 г. инвеститори на дребно започват безпрецедентен ход спрямо акциите на компании, като GameStop Corp. и AMC Entertainment Holdings Inc., което предизвиква т. нар. short squeeze (масово закриване на къси позиции). 

Грифин обяви, че Citadel ще инвестира 2 млрд. долара в инвестиционната компания Melvin Capital, която тогава регистрира огромни загуби във връзка с късите си позиции, в това число и при GameStop.

Citadel прави инвестицията срещу дял от таксите на Melvin Capital за следващите три години, според Wall Street Journal. Инвестицията позволява на Melvin Capital да намали своя ливъридж и да избегне принудителните продажби.

Въпреки инвестицията от Melvin, Capital, в крайна сметка, обявиха, че фондът затваря през май 2022 г.

Разследване на щатската Комисия за ценни книжа и борси (SEC) не откри доказателства за тайно споразумение между Citadel и ръководителите на популярната платформа за търговия Robinhood Markets Inc. 

“Цялата конспиративна теория около GameStop дойде и замина,” казва Грифин по време на конференция през ноември 2021 г.