Милиардери прехвърлят компаниите си на своите деца по-рано от обикновено с надеждата за по-плавно предаване на влияние и богатство на фона на трудната икономическа обстановка, информира Bloomberg.

Наслдници на най-малко 11 китайски фамилии, които са на възраст под 40 години, скоро ще контролират богатство на стойност 120 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Пример за това е Жонг Шу Дзъ - 35-годишният син на най-богатия китаец. Въпреки че избира по-академична специалност, изучавайки английски език в Калифорнийския университет в Ървайн, Жонг ще поеме контрола над Nongfu Spring.

Компанията, чиято пазарна капитализация е малко над 1 трлн. долара, е най-големият производител на бутилирана вода в Китай. Докато чака своето време, Жонг консултира бизнес плановете и инвестиционните дейности в Nongfu.

Друга щатска възпитаничка - 30-годишната Гао Хайчун, се завръща след дипломирането си от университета Браун и кратък период на работа в McKinsey, за да оглави Trinapower, която е един от най-големите производители на соларни панели в света.

Компанията, собственост на нейния баща, печели над 9 млрд. долара миналата година.

Тези наследници са на път да се облагодетелстват от почти постоянния бум на богатството в Китай през последните четири десетилетия.

Основателите на най-големите компании вече са натрупали състояние от 1 трлн. долара, а близо 1 на всеки 10 милионери по света е китаец, според доклад на Credit Suisse от 2022 г.

Страната обаче все още изостава зад САЩ по този показател, тъй като четирима на всеки 10 милионери по света са американци.