Фючърсите на петрола поевтиняват днес, обръщайки посоката след вчерашното поскъпване, след като по-слабото търсене - на фона на забавящата се глобална икономика, натежа над вероятността за увеличаване на ограниченията върху добива от страна на ОПЕК и нейните съюзници, сред които и Русия.

Фючърсите на петрола от сорта брент поевтиняват с 0.4%, до 81.96 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол отстъпват с 0.36%, до 77.50 долара за барел.

И двата контракта поскъпнаха с по около 2% вчера, след като източници от ОПЕК+ заявиха пред Reuters, че организацията и нейните съюзници обмислят въвеждането на допълнителни ограничения на добива на срещата си на 26 ноември.

"Тъй като опасенията около търсенето не бяха разсеяни, инвеститорите заеха изчаквателна позиция до потвърждаване на решението на ОПЕК+," казва пред Reuters Цуйоши Уено, старши икономист в NLI Research Institute.

"Пазарът ще се фокусира върху индикаторите от САЩ и Китай, както и върху стоковите запаси на САЩ, за да определи глобалните тенденции по отношение на търсенето," казва Уено, допълвайки, че инвеститорите също така ще вземат предвид поевтиняващия долар, което ще окаже подкрепа на цените на петрола.

Петролният пазар пада с около 16% от края на септември, след като добивът на суров петрол в САЩ, която е най-големият производител в света, се задържа на рекордно високи нива, а пазарът беше загрижен относно нарастването на търсенето - най-вече от страна на Китай, която е най-големият вносител на суровината.

Трейдъри също така следят за признаци за спад в търсенето заради възможна рецесия в САЩ през 2024 г. и вземат предвид предупреждението на Walmart от миналата седмица за евентуална дефлация.

Щатските запаси на суров петрол и бензин вероятно са нараснали през миналата седмица, а тези на дестилати се очаква да отбележат понижение, сочи предварително проучване на Reuters. Официалните седмични данни се очакват по-късно днес и утре.

По отношение на предлагането, ОПЕК+ вероятно ще удължат и дори увеличат ограниченията в производството и през следващата година, прогнозираха осем анализатори.

Анализаторите на Goldman Sachs казват, че въз основа на техния статистически модел за решенията на ОПЕК, по-големи ограничения на добива не трябва да бъдат изключвани предвид спада в спекулативното позициониране на пазара и във времевите спредове, както и по-големите от очакваните запаси.

Цените на петрола със срок на доставка месец напред са по-ниски, в сравнение с тези за бъдещи месеци, като това състояние на пазара е известно като contango и е сигнал за достатъчно предлагане.