Цените на какаото са на най-високите си нива от 45 години, тъй като недостигът при предлагането на суровината продължава.

Цените паднаха вчера, но редица повишения преди това помогнаха за нарастването на цената на щатските фючърси до над 4 000 долара на метричен тон, допринасяйки за оскъпяване с над 40% за годината.

Това е най-високата цена от 1978 г., според Bloomberg, като тя надхвърля достигнатия през 2011 г. връх, след като Кот д‘Ивоар наложи забрана за износа на суровината. Цената обаче остава доста под върха от 5 379 долара за метричен тон, отчетен през 1977 г.

Този път забавянето на реколтата засилва недостига, който навлиза в третата си година. Сезонът на прибирането на реколтата в Гана и Кот д‘Ивоар изостава зад темповете от миналата година, като в основата на забавянето са лошото време и болестите по културата.

Доставените до пристанищата в Кот д‘Ивоар количества какао към края на октомври изостават с 16% този сезон, според източник на Bloomberg.

Перспективите остават неясни, тъй като метеорологичното явление Ел Ниньо заплашва да доведе до по-сухи периоди в Западна Африка, което е в ущърб на производителите.

Всичко това се случва на фона на нарастващото търсене в световен мащаб, като преработката на какаото се подобрява в Европа, Бразилия и Кот д‘Ивоар.

Лошото време и слабата реколта се отразиха и на захарта, покачвайки цената на суровината до най-високите ѝ нива от десетилетие.

Слабото производството в Индия доведе до налагането на ограничения за износа, тъй като правителството се опитва да запази стабилност при цените на захарта в страната.