Сам Алтман ще се завърне като главен изпълнителен директор на OpenAI, обявиха от стартъп компанията днес. Този ход идва след огромното напрежение от страна на служители и акционери в последните дни, на което бе подложен бордът на директорите на компанията, който освободи Алтман преди по-малко от седмица.

Бившият главен изпълнителен директор на Salesforce Брет Тейлър и бившия министър на финансите на САЩ Лари Съмърс ще се присъединят към борда на директорите на OpenAI, обявиха от подкрепения от Microsoft стартъп, като Тейлър ще заема поста председател. Адам Д‘Анджело, съосновател и главен изпълнителен директор на Quora, ще остане в борда на директорите.

“Сътрудничим си, за да изгладим подробностите. Благодарим ви много за вашето търпение”, се казва в поста на OpenAI в социалната мрежа X.

В понеделник стотици служители, сред които и съоснователят и член на борда на директорите Иля Суцкевер подписаха писмо, в което се казва, че ако бордът на подаде оставка и не върне Алтман в компанията, повечето от тях ще се преместят да работят с него в Microsoft.

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела, обяви в X в понеделник, че Алтман и съоснователят на OpenAI Грег Брокман ще се присъединят към Microsoft и ще застанат начело на нов AI екип.

Преди това в неделя от OpenAI бяха обявили, че бившия ръководител на Twitch Емет Шиър ще наследи временно Алтман на поста главен изпълнителен директор. Първоначално от борда на директорите бяха обявили, че технологичният директор на OpenAI Мира Мурати ще поема поста, но скоро след това тя се присъедини към служителите, които настояваха за връщането на Алтман.

“С новия борд и с подкрепата на Сатя, очаквам с нетърпение завръщането си в ОpenAI и да надградим силните си отношения с Microsoft”, написа самият Алтман в X.

Самият Надела пък приветства промените в борса на директорите на OpenAI.

“Смятаме, че това е първата важна стъпка към по-стабилно, добре информирано и ефективно управление”, написа Надела. “Разговаряхме със Сам и Грег и смятаме, че те трябва да играят ключова роля, заедно с ръководния екип на компанията в това да гарантират, че OpenAI ще продължи да процъфтява и да работи по своята мисия. Очакваме с нетърпение да надградим нашето силно партньорство и да предоставим стойността на това следващо поколение AI на нашите клиенти и партньори.”

Бързото възстановяване на Алтман на поста започна да изглежда възможно в събота, когато се появи информацията, че група акционери, сред които Microsoft, Tiger Global, Thrive Capital и Sequoia Capital, работят по въпроса за промяна на взетото ден по-рано решение на борда на директорите. Нито една от тези компании няма представител в борда на директорите и те не са били подготвени за решението.

OpenAI, която миналия месец водеше преговори за продажба на акции на инвеститори при пазарна оценка от около 86 млрд. долара, се очерта като най-горещият стартъп през тази година, след като представя своя чатбот ChatGPT в края на 2022 г.

Алтман оглавява компанията от 2019 г. като заема поста главен изпълнителен директор и в същото време е публичното лице на разработките в сферата на изкуствения интелект и свързаните с него продукти.

OpenAI има по-различна фирмена структура от повече стартъп компании в Силициевата долина. Тя е част от организация с нестопанска цел, която е основана през 2015 г. Бордът на директорите контролира тази организация, която “изпълнява ролята на цялостен ръководен орган за всички дейности на OpenAI,” се казва в блогпоста, с който беше обявено освобождаването на Алтман.

Суцкевер и Брокман също са част от екипа основал OpenAI. Първите акционери са Алтман, съоснователят на LinkedIn Рийд Хофман и главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, който се смята, че е предоставил 1 млрд. долара за проекта.