Айтана Лопез е 25-годишна жена с розова коса от Барселона. Тя работи като модел и всяка седмица получава лични съобщения от знаменитости, които я канят на събития и на срещи.

Но всъщност, Айтана не е човешко същество, а е създадена от дизайнери с помощта на изкуствен интелект.

Айтана се "ражда" в много труден период за нейния създател Рубен Круз - основател на агенцията The Clueless, тъй като липсата на клиенти го кара да потърси алтернативен канал за генериране на приходи.

"Започнахме да анализираме как работим и разбрахме, че много проекти са задържани или отменени поради проблеми извън нашия контрол. Често това беше грешка на инфлуенсъра или модела, а не поради проблеми с дизайна“, коментира Круз пред Euronews.

Затова агенцията решава да създаде свой собствен инфлуенсър, който да използва като рекламен модел за своите клиенти. Така се появява Айтана Лопез - атрактивна 25-годишна жена с боядисана в розово коса. 

В момента нейните доходи и ангажименти са доста разпръснати. Тя печели малко над 1000 евро на реклама и наскоро стана лице на компанията за спортни хранителни добавки Big.

Освен това Айтана качва и свои снимки по бельо във Fanvue - платформа, подобна на OnlyFans. Средните ѝ доходи са около 3000 евро на месец, но има и случаи, в които достигат до 10 000 евро.

Само за няколко месеца тя успява да спечели повече от 121 000 последователи в Instagram, а снимките ѝ събират хиляди гледания и реакции. Тя дори получава лични съобщения от известни личности, които не знаят, че не е истински човек.

"Един ден известен латиноамерикански актьор изпрати съобщение, за да я покани на среща. Този актьор има около 5 милиона последователи и някои хора от екипа ни са гледали неговите телевизионни сериали като деца. Той нямаше представа, че Айтана не съществува“, казва Круз.

Как се вдъхва живот на AI?

Всяка седмица екипът на агенцията има срещи, в рамките на които се "създава" живота на Айтана. Дизайнерите решават какво ще прави моделът през седмицата, кои места ще посети и кои снимки ще бъдат качени в социалните мрежи за нейните последователи. 

Важна подробност е, че няма фотосесии, няма смяна на гардероба, а просто комбинация от изкуствен интелект и експерти по дизайн, които използват Photoshop и други софтуерни приложения, с помощта на които Айтана може да прекара уикенда в Мадрид, например.

"През първия месец разбрахме, че хората следват животи, а не образи. Тъй като тя не е жива, трябваше да ѝ дадем малко "реалност", за да могат хората да се свържат с нея по някакъв начин. Трябваше да разкажем история", казва графичният дизайнер.

Образът на AI моделът е на фитнес ентусиаст, решителна и със сложен характер. На уебсайта си тя се определя като общителна и грижовна.

"Много мислихме каква да бъде Айтана Лопез. Създадохме я на базата на това, което обществото харесва най-много. Мислихме за вкусовете, хобитата и нишите, които са популярни през последните години“, обяснява Круз.

В крайна сметка, Айтана се оказва толкова успешна, че нейните дизайнери вече са създали и втори виртуален модел, наречен Мая, която, по думите им, е „малко по-срамежлива“. Имената също не са избрани случайно - и двете съдържат акронима за изкуствен интелект AI (Maia и Aitana). 

Може ли AI да "демократизира" бизнеса на инфлуенсърите?

Агенцията на Рубен Круз е залята от заявки от марки, които искат свой собствен персонализиран модел.

"Компаниите искат да имат образ, който не е реален човек и който представя ценностите на тяхната марка, така че да няма проблеми с приемствеността, ако трябва да уволнят някого или вече не могат да разчитат на него“, казва Круз.

Използването на изкуствен интелект съкращава значително и разходите. По времето, когато агенцията все още работи с истински инфлуенсъри, разбира какви суми печелят и ги намира за твърде високи. 

"Ким Кардашиян прави милион евро от снимка в Instagram, но в крайна сметка, тя не лекува рак. Никой не би трябвало да печели милион евро за качване на снимка в социална мрежа, струва ми се абсурдно", казва Круз. 

Агенцията смята, че Айтана и моделите като нея може да помогнат за намаляване на пазарните цени и да дадат тласък на малките компании, които не могат да си позволят големи рекламни кампании.

Инициативата обаче не е лишена от критици. Мнозина са загрижени, че нереалистичното съвършенство на моделите може да повлияе на по-младото поколение да стане обсебено от постигането на подобен външен вид и лайфстайл. 

Има и критики към силно сексуализирания образ на създадените модели. На което от агенцията отговарят, че просто следват естетиката, създадена от реалните инфлуенсъри и марки.

"Ако не следваме тази естетика, марките няма да се интересуват от нас. За да промените тази система, трябва да промените визията на марките. Светът като цяло е сексуализиран", обясняват дизайнерите.