OpenAI възстанови на поста главния изпълнителен директор Сам Алтман, след като стотици служители на компанията заплашиха да напуснат заради отстраняването на създателя на ChatGPT.

Ситуацията за пореден път подчертава колко голямо влияние имат най-ценните кадри в технологичната индустрия в момента, пише Bloomberg. 

Инженерите, занимаващи се с изкуствен интелект, печелят от 8% до 12.5% повече от останалите си колеги в технологичния сектор, според анализ на платформата за данни за възнаграждения Levels.fyi, публикуван през май.

"Най-често срещаният диапазон на заплатите за инженерна работа, изброен на уебсайта на OpenAI, е между 200 000 и 370 000 долара годишно, въпреки че за няколко по-специализирани роли те варират от 300 000 до 450 000", казва Роджър Лий, съосновател на фирмата за сравнителен анализ на възнагражденията Comprehensive.io.

Диапазоните на заплатите не включват бонуси, опции или акции на компаниите, с които общото годишно възнаграждение могат да достигне и 800 000 долара, според Levels.fyi.

В индустрия, в която талантът е най-оскъдният ресурс, масовото напускане на служители, каквато беше заплахата пред OpenAI, би било катастрофално. 

"За нововъзникващите технологии, като AI, разполагате с много малка група хора с опит. Те са продуктът и те са компанията“, казва главният икономист на HR платформата ZipRecruiter Джулия Полак.

Това поставя служителите на OpenAI в необичайно мощна позиция да упражняват пряк натиск върху борда на компанията.

"Ограничението на наличните кадри е много реално и обвързващо, особено в краткосрочен до средносрочен план. Не можете лесно да обучите тези хора, не можете лесно да ги наемете от другаде. Запазването на тези, които имате, е най-важната стратегия“, добавя Полак.

Що се отнася до набирането на персонал от университетите, има голяма разлика между разбирането на AI моделите на теоретично ниво и притежаването на умения и опит за действителното им прилагане.

Високоспециализираните софтуерни системи на OpenAI също правят настоящите разработчици още по-ценни.

"Отнема много време, за да се запознаете с кода и технологичния ресурс на една действителна организация. Един AI инженер в компанията струва колкото трима AI инженери извън нея, като се има предвид тази динамика“, коментира още тя. 

Персоналът на OpenAI вече имаше предложения за работа. Преди Алтман да бъде възстановен, Microsoft обяви, че ще бъдат добре дошли да се присъединят към новата изследователска лаборатория за изкуствен интелект на софтуерния гигант. 

Microsoft държи дял от приблизително 49% в OpenAI.