Акаунтът в Google, който не сте проверявали от години, може да бъде изтрит тази седмица.

От петък компанията продължава плана си за изтриване на акаунти, били неактивни поне две години. Google обяви новата си политика през май, посочвайки, че целта й е предотвратяване на рискове за сигурността.

Вътрешни констатации на компанията показват, че по-старите акаунти по-често разчитат на по-несигурни пароли и не използват актуални мерки за сигурност, като проверка в две стъпки, което ги прави много по-уязвими на фишинг, хакване и спам.

Google изпраща предупреждения до засегнатите потребители от август насам, като те се получават и на посочените от тях резервни имейли.

Първите акаунти, които трябва да бъдат изтрити, са създадените и след това неотваряни от потребителя, посочиха от технологичния гигант през май, припомня CNN.

„Искаме да защитим вашата лична информация и да предотвратим всякакъв неоторизиран достъп до акаунта ви, дори ако вече не използвате нашите услуги“, пише Google в актуализация на правилата си през август.

Акаунтите включват всичко - от Gmail през Документи до Диск и Снимки, което означава, че цялото съдържание на неактивния потребител в пакета на Google е изложено на риск от изтриване.

Има няколко изключения: акаунти с канали в YouTube; тези с оставащи баланси по гифт карти; използваните за купуване на цифров артикул, като книга или филм; както и публикувалите приложения, които са активни на платформи, като Google Play store.

Решението за изтриване на акаунти отива една стъпка по-далеч от по-старата политика на интернет гиганта. През 2020 г. от Google съобщиха, че съдържанието на потребителите ще бъде изтрито от услуги, които те са спрели да използват, но самите акаунти няма да бъдат закривани.

Изтриването на стари акаунти е ключова стъпка за гарантиране на сигурността, според съоснователя на компанията за киберсигурност Veriti Орен Корен, който казва, че старите акаунти често се разглеждат като нискорискови от злоупотребяващите и следователно могат да бъдат отваряни с лоши намерения.

Изтриването на стари акаунти може да принуди хакерите да създадат нови – действие, което вече изисква по-сериозни проверки на сигурността. Освен това изтриването премахва по-стари данни, които може да са изтекли при пробив в даден момент.

„Чрез проактивното премахване на тези акаунти Google ефективно свива възможностите за атака, достъпни за киберпрестъпниците“, посочва Корен. „Това действие от страна на компанията е пример за по-широка тенденция в киберсигурността: предприемане на превантивни стъпки за укрепване на цифровата сигурност.“

За да запазите акаунта си, трябва да влезете в него или да използвате която и да е услуга на Google поне веднъж на всеки две години.