Политическото сближаване с Турция отново се превръща в неудобна тема за Европейския съюз, на фона на изказванията на турския президент Реджеп Ердоган, който подкрепи част от тезите на Хамас за конфликта в Газа.

Сега Анкара настоява и за по-всеобхватен митнически съюз с ЕС, пише Financial Times. 

Общността започна преговори за членство с Турция през 2005 г., които впоследствие замряха заради някои различия между Брюксел и Анкара. Ердоган обаче наскоро призова за възобновяване на разговорите. 

Настоящият митнически съюз между Турция и ЕС е създаден през 1995 г. и позволява на промишлените и преработените селскостопански стоки да преминават свободно през границите, поне на теория.

Министърът на индустрията на Турция Мехмет Фатих Качир обаче коментира пред FT, че сделката се нуждае от модернизиране, за да се премахнат пречките, като, по думите му, трябва да включва по-широк набор от стоки и услуги, освободени от ограничения.

Едно от основните оплаквания от турска страна е голямата опашка от камиони, която се образува на българо-турската граница заради митническите проверки.

"Турските продукти могат свободно да се изпращат в митническия съюз. Но камионите, които превозват турски продукти, не могат да пътуват навсякъде в Европа. Освен това шофьорите не могат да пътуват. Тези проблеми трябва да бъдат решени", заяви Качир. 

Той смята, че електронната търговия и услугите трябва да бъдат включени в митническия съюз, както и селскостопанската продукция.

Европейската комисия заяви, че визите и достъпът до превозни средства зависи от държавите-членки. 

"Страните членки трябва да дадат на Европейската комисия мандата да преговаря по споразуменията на ЕС за автомобилен транспорт с трети страни“, заяви говорителят на институцията.

Към днешна дата само Швейцария има такова споразумение, като има и временни споразумения с Украйна и Молдова заради руската атака срещу първата.

Мехмет Качир настоява, че Турция трябва да бъде освободена от граничния данък върху въглеродните емисии на ЕС, който влиза в сила през 2026 г.

Налогът ще гарантира, че производителите на вносна стомана, бетон и други материали няма да "подбиват" цените на европейските производители, които трябва да плащат за своите въглеродни емисии.

"Ясно е, че смятаме, че границата на митническия съюз трябва да бъде границата на търговията с въглеродни емисии", каза Качир. По този въпрос обаче той едва ли ще получи подкрепа от страна на Брюксел, пише още FT.