Централната банка на Турция вдигна основната си лихва с още 500 базисни пункта - до 40%.

Повишението на едноседмичната репо лихва е двойно по-голямо, в сравнение с очакванията на икономистите, които прогнозираха ръст с 250 базисни пункта.

Този ход беше възприет като продължение на опитите на банката да се бори с високата инфлация и поевтиняващата турска лира. Годишната инфлация в страната е над 61% през октомври.

Лирата се търгуваше на ниво от 28.766 спрямо долара след излизането на новината, поскъпвайки леко спрямо щатската валута.

Тимъти Аш, анализатор за развиващите се пазари в BlueBay Asset Management, беше един от малцината експерти, които прогнозираха повишение на лихвата с 500 базисни пункта.

“Наистина впечатляващ ход от страна на Централната банка на Турция, която надскочи значително очакванията. Тези момчета и момичета не се шегуват относно борбата с инфлацията. Трябва да им отдадем дължимото за това”, казва той.

Решението на централната банка идва след поредица от повишения на лихвите, които са болезнени за турците, тъй като страната се опитва да обърне посоката на скачащата в продължение на няколко години инфлация и драстичното поевтинява на своята валута.

И двете неща отчасти дойдоха в резултат на упорството на правителството в Анкара да поддържа облекчена парична политика.

Лирата поевтинява с 35% спрямо долара от началото на годината и губи над 80% от стойността си спрямо щатската валута за последните пет години.