Ако се замислите за гафовете, които можете да направите по време на коледното парти в офиса, първото, което ви идва наум, е консумацията на много алкохол, казва кариерният експерт и терапевт Брендън Смит.

И все пак, има и още една често срещана грешка, която хората правят по време на събиранията в края на годината – да говорят за работа, казва той.

По думите му, не трябва да сме онзи колега, който се опитва да анализира последната среща на екипа, докато останалите искат да се отпуснат и забавляват. „По време на коледните партита трябва да избягвате да говорите за работа. Не е точното време за това“, казва Смит.

Според него, трябва да използваме възможността, за да се социализираме и да обсъждаме теми, които не са свързани с бизнеса. Тези партитата често не се провеждат в офиса. Ето защо е добре да опознаем колегите ни извън тяхната дейност във фирмата.

„Говорете за семействата си. Говорете за интересите си, изобщо за всичко, което не е свързано с работата ви“, съветва още той. Това ще ви помогне да изградите по-силна връзка с колегите - нещо, което може да ви достави и по-голямо удоволствие от работата в бъдеще. 

„Помислете с кого бихте искали да прекарате малко време. Ако има колега от друг отдел или особено някой от обикновено много заетите мениджъри, сега му е времето да си поговорите с тях“, казва Смит.

Според него, всеки трябва да отиде на коледното парти с план. „Планът може да е: „Отивам да се забавлявам, но ще пия не повече от две питиета“. Решете предварително кога искате да си тръгнете. Особено ако сте мениджър, определено не искате да сте последния останал“, допълва той.

Експертът е на мнение, че следва да се придържаме към плана си, защото дори и малките грешки по време на партито могат да навредят на бъдещата работа в компанията.