Много от младите лидери, изобретатели и предприемачи, които сп. Forbes включваше през годините в своята класация „30 под 30“, впоследствие станаха технологични титани, главни изпълнителни директори и дори милиардери.

Някои от тях обаче просто не сполучиха или дори направиха много по-лоши неща. От изданието наскоро представиха 10 души, които им се иска да не бяха включвали в популярната си класация.

Forbes публикува „30 под 30“ през последните 13 години, а изданието на класацията само в САЩ в момента има 20 различни категории, което означава 600 души.

Ако към тях бъдат добавени класациите от Европа и Азия, това означава, че изданието е отличило над 10 000 души и е прегледало кандидатурите на около 100 000.

Удивителен брой от тези хора впоследствие се превръщат в създатели на културни вкусове, технологични титани и дори милиардери (32-ма и броят им продължава да се увеличава).

От изданието признават, че има и няколко души, за които съжаляват. Макар че по време на процеса те правилно засичат организатора на музикалния фестивал Fyre Били Макфарланд и дори Елизабет Холмс, които се оказват измамници, други успяват да се промушат.

Ето 10 от 10-те хиляди души, които от Forbes им се иска да не бяха включвали в своята класация.

Сам Банкман Фрийд

Основател на FTX, випуск 2021 г. в „30 под 30“

В началото на 2022 г. инвеститорите оценяваха базираната на Бахамите криптоборса FTX на Сам Банкман Фрийд и дейността ѝ в САЩ на 40 млрд. долара. По-малко от две години по-късно Банкман-Фрийд беше осъден по седем обвинения в измама.

Човекът, чието състояние някога беше оценявано на над 26 млрд. долара, сега е заплашен от до 110 години затвор. Присъдата му ще бъде обявена през март.

Керълайн Елисън

Главен изпълнителен директор на Alameda Research, випуск 2022 г.

Още една жертва на FTX. Керълайн Елисън е бивша приятелка на Сам Банкман-Фийд, която ръководеше търговията с криптовалути на неговата компания Alameda Research.

През декември 2022 г. Елисън, някога считана за математически гений, се призна за виновна по обвинения в измама и заговор за прехвърлянето на милиарди долари от парите на клиенти на FTX за покриването на загуби на Alameda.

Тази есен Елисън стана федерален свидетел по делото срещу FTX и Сам Банкман-Фрийд. За своето участие в схемата тя също е заплашена от до 110 г. затвор, но вероятно ще получи по-малко наказание.

Чарли Джавис

Основател на Frank, випуск 2019 г.

До 2019 г. Чарли Джавис беше набрала близо 16 млн. долара за своята стартъп компания Frank, която обещаваше да помогне нейните колеги в университета да получат финансова помощ.

През 2021 г. тя продава компанията, която, според нея, по онова време е имала 4.25 милиона потребители, на JPMorgan Chase за 175 млн. долара. Истината обаче е, че броят на потребителите е много по-малък.

След това срещу нея бяха повдигнати обвинения за измама. Джавис отхвърля обвиненията и пледира невинна.

Нейт Пол

Основател на World Class Capital Group, випуск 2016 г.

Чрез базираната си в Тексас компания World Class Capital Group Нейт Пол изгражда имотна империя, която през 2017 г. е оценявана на около 1 млрд. долара, основно от търговски центрове и офис сгради.

През юни 2023 г. обаче срещу Пол са повдигнати осем обвинения. Той не се признава за виновен по нито едно от тях, а съдебният процес срещу него е насрочен за юли.

Мартин Шкрели

Основател на MSMB Capital, випуск 2013 г.

Някога Шкрели е считан за бизнес вундеркинд, основавайки два хеджфонда с насоченост към фармацевтичната индустрия още в 20-те си години. След това се появиха две негови фармацевтични компании - Retrophin и Turing.

Две години след като попада в „30 под 30“, Шкрели става “най-мразения човек в САЩ” заради това, че вдига цената на притежаваното от Turing лекарство Daraprim от 17.50 долара за таблетка до 750 долара.

Федералната търговска комисия на САЩ заведе дело срещу него, спечели и го глоби с 65 млн. долара. Той също така се сдоби с доживотна забрана за участие във фармацевтичната индустрия.

Преди това Шкрели вече беше попадал в затвора заради машинации с финансовите резултати на двата си хеджфонда и опит за манипулации на цената на акциите на Retrophin. Той беше освободен от затвора през май 2022 г., след като излежа четири години.

Коуди Уилсън

Основател на Defense Distributed, випуск 2014 г.

Докато все още е студент в правния факултет na Тексаския университет, Коуди Уилсън се прочува с публикуването в интернет на чертежи, които позволяват на всеки да си направи работещ пистолет на 3D принтер. Това обаче не е причината той да е в този списък.

През 2019 г. Уилсън се признава за виновен по обвинения за нараняване на дете, след като е арестуван за това, че е платил 500 долара, за да прави секс с 16-годишно момиче, с което се запознава в сайт на име Sugardaddymeet.com.

Впоследствие е принуден да се регистрира като извършител на сексуално престъпление.

Джеймс О‘Кийф

Основател на Project Veritas, випуск 2012 г.

Джеймс О‘Кийф ръководи консервативната медийна компания Project Veritas в продължение на 13 години, преди да бъде отстранен от постовете си председател и главен изпълнителен директор този февруари.

Това се случи след оплаквания на служители и членове на борда на директорите относно неговия начин на управление и злоупотреба с дарителски средства.

През март той стартира нова медийна компания на име O’Keefe Media Group. От август О‘Кийф отново е обект на разследване, като причините за това засега остават неясни.

Фадрия Прендергаст

Редактор на списание Women Of The City Magazine, випуск 2023 г. (Европа)

Едно списание също не може да бъде съдено по корицата му. През 2018 г. Фадрия Прендергаст пуска своето лъскаво списание WOTC, което трябва да отразява бъдещи звезди от развлекателната индустрия и бизнеса.

Впоследствие се оказва, че списанието е предоставяло отразяване срещу заплащане. Нещо повече, Прендергаст понякога дори не спазвала своята част от уговорката.

Разследване на Forbes установява 11 бивши клиенти, които твърдят, че тя е взела около 195 000 долара от парите им. Къде отиват те? От изданието установяват връзка между Прендергаст и църквата SPAC Nation.

Стеф Кори

Съосновател на Away, випуск 2016 г.

През 2018 г. Стеф Кори беше съосновател на набиращата тогава популярност марка куфари Away. От Forbes я сложиха на корицата на изданието „30 под 30“ за 2018 г.

След това през 2019 г. The Verge публикува критична статия за Кори за това как тормози служители и ги подлага на изтощително натоварване. Кори изненада технологичния свят, като се оттегли от компанията през декември същата година.

Месец по-късно тя се върна отново на поста главен изпълнителен директор, който съвместяваше с бившия ръководител в Lululemon Стюърт Хаселдън. През юли 2020 г. Кори пусна постове в социалните мрежи, в които критикуваше медийната индустрия.

Те бяха подложени на сериозни критики и разгневиха служители на компанията. Малко след това от Away обявиха, че тя отново ще напусне поста главен изпълнителен директор до 2021 г. 

Лукас Дюплан

Основател на Clinkle, випуск 2014 г.

През 2014 г. Лукас Дюплан приличаше на фиттех пионер. Неговият стартъп за мобилни разплащания Clinkle беше набрал впечатляващите 30 млн. долара от инвеститори, като Ричард Брансън, Питър Тийл и Andreessen Horowitz.

С въодушевения план да направи хартиените пари остарели, Дюплан нае десетки нови служители, привлече сериозни имена от технологичната индустрия и се сдоби със скъп офис в сърцето на Сан Франциско.

Въпреки многото набрани средства и водещи инвеститори, Clinkle така и не създаде жизнеспособен продукт. Малко след набирането на огромни средства, Дюплан вече правеше масови съкращения на служители.

Други пък напуснаха сами, а инвеститорите си искаха парите. До 2015 г. в компанията бяха останали около 30 служители, в сравнение със 70 в пика ѝ. Междувременно, Venmo и Apple Pay пуснаха конкурентни продукти. До 2015 г. парите и Clinkle бяха приключили.