Цената на биткойна премина границата от 40 000 долара за първи път от началото на годината вследствие на ентусиазма относно евентуалните понижения на лихвите в САЩ и на фона на очакванията за одобрение на борсово търгувани биткойн фондове.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация достигна нивото от 40 210 долара вчера - най-високото от април 2022 г., като се задържа над границата от 40 000 долара при ниски обеми на търговия в азиатската сесия днес.

"Ще видим как ще се развият нещата през деня, но биткойнът обича пробивите на големи психологически нива, което засилва въодушевлението на пазара," казва пред Reuters анализаторът от Capital.com Кайл Рода.

Цената на биткойна нараства повече от два пъти от началото на годината, след като се отърси от последиците от т. нар. " крипто зима", която последва няколко скандала, в това число и фалита на борсата FTX през миналата година.

По-рисковите инвестиции и други чувствителни на лихвените проценти активи, като златото, също поскъпнаха сериозно през последните няколко седмици, тъй като пазарите залагат, че Федералният резерв на САЩ е приключил с повишенията на лихвите и ще започне да ги понижава в началото на 2023 г.

Появилата се през октомври информация, че щатската Комисия по ценни книжа и борси няма да обжалва решение на съда, в което се постановява, че агенцията неправилно е отхвърлила предложението за борсово търгуван фонд от страна на крипто компанията Grayscale Investments, също така допринесе за очакванията, че одобрението е близо.

Аргументите са, че спот биткойн ETF би позволил на предпазливи преди това инвеститори да получат достъп до криптовалутата чрез фондовия пазар, което ще допринесе за нова вълна от капитали в сектора.

Криптовалутата етер, която е свързана с блокчейн мрежата Етериум, също поскъпна до 1.5-годишен връх в неделя, достигайки нивото от 2 218 долара и стабилизирайки се при 2 197 долара в азиатската сесия днес.

Въпреки това биткойнът и етерът остават доста под рекордните си нива от 2021 г., които бяха над 60 000 и 4 000 долара, респективно.