Акциите на компаниите за чиста енергия не са на мода - на фона на по-високите лихвени проценти и изоставащите усилия в борбата с климатичните промени, които преследват сектора. Тези пречки може да не изчезнат скоро.

Борсово търгуваният фонд iShares Global Clean Energy, който следи представянето на сектори, като енергията от възобновяеми източници, полупроводници и слънчевата енергия, пада с 27% тази година.

За сравнение, индексът на MSCI All-Country World бележи повишение от 15% за същия период. Фондът е на път да отчете отрицателна доходност в трета поредна година.

Акциите на компанията Plug Power поевтиняват с 63% тази година, спадът при Enphase Energy е от 60%, книжата на SolarEdge Technologies губят 71%, а тези на NextEra Energy са по-евтини с 29%.

Законът за ограничаване на инфлацията на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обещаваше 750 млрд. долара финансиране за проекти в сферата на здравеопазването и борбата с климатичните промени.

От приемането му през миналата година бяха обявени повече от 270 нови проекти за чиста енергия, с частни инвестиции в размер на 132 млрд. долара, според доклад на Bank of America от август.

Цените на акциите на компаниите от сектора на чистата енергия обаче не се възстановиха - въпреки надеждите, че притокът от държавни средства ще помогне за съживяването на сектора.

Какви са причините за слабата доходност на акциите на компаниите за чиста енергия?

Лихвените проценти са на 22-годишен връх, след като Федералният резерв започна своята агресивна кампания за повишението им през миналия март, което оскъпи кредитите за развиващите се компании, които опитват да трупат капитал.

Проблеми с веригите на доставки допълнително усложниха нещата.

Парични мениджъри казват, че макар някои клиенти да се интересуват от притежанието на акции на компании, които са подчинени на устойчивостта, тези предизвикателства затрудняват едновременното максимизиране на възвръщаемостта на портфейла.

Очакванията, че лихвите ще останат високи поне до началото на 2024 г. може да ограничат печалбите на тези компании. Акциите на компаниите от сферата на чистата енергия се търгуват въз основа на потенциала им за бъдещи печалби, тъй като те са част от нововъзникващ сектор.

Има обаче опасения, че тези акции са скъпи спрямо настоящите счетоводни баланси на компаниите, въпреки че поевтиняват рязко през годината.

“Има някои наистина розови очаквания, които се включват при ценообразуването на акциите” на компаниите за чиста енергия, казва Тод Джоунс, старши инвестиционен директор на Gratus Capital.

Джийн Розенбаум, старши портфейлен мениджър на GYL Financial Synergies, пък казва, че нейната компания е ограничила експозицията си към сектора на чистата енергия в последните месеци вследствие на опасения относно слабите корпоративни печалби заради повишените лихвени проценти. Инвестициите в сектора на чистата енергия съставляват под 5% от портфейла на GYL Financial Synergies.

Някои инвеститори твърдят, че бавният глобален преход към чиста енергия също така е помрачил ентусиазма им.

От Парижкото споразумение за изменението на климата минаха осем години. Оттогава, отчасти поради липсата на конкретни действия, изложени в плана, над 190-те държави, които бяха част от споразумението, могат да се похвалят с малък напредък по отношение на постигането на заложените в него цели.

По-високите лихвени проценти също така са се отразили на потребителите, които се стремят към преход към чиста енергия, казва Андрю Пореда, вицепрезидент на консултантската компания Sage Advisory.

Преминаването към жилищна соларна система, например, изисква хиляди долари, които може да бъдат получени като заем, но сега това вероятно е непосилно заради високите лихви, допълва той.

Това не означава, че инвеститорите се отказват напълно от устойчивото инвестиране. Питър Крул, директор устойчиви инвестиции в Earth Equity Advisors, управлява портфейл, който се фокусира върху акциите на компании от индустрии, вариращи от алтернативна енергия до зелен транспорт.

Този портфейл се представя по-добре от индекса на MSCI World All Cap от създаването му през 2012 г., въпреки че понася и удари в последните години. Крул гледа на спада в цените на акциите на компании за зелена енергия като на възможност за купуване от страна на инвеститорите.

Акциите на компаниите за чиста енергия не са единственият начин, по който инвеститорите влагат парите си с идеята за устойчивост. Книжата на Nvidia, която произвежда чипове с изкуствен интелект (AI), поскъпват с 220% и също са част от портфейла на компанията на Krull.

AI доминира на Уолстрийт тази година, което доведе до поскъпване на акциите на големите технологични компании. Експерти твърдят, че изкуственият интелект ще бъде ключов инструмент за ускоряване на решенията в сферата на климатичните промени.

“Впечатлението на много хора относно устойчивото инвестиране е закупуване на акции на компании за вятърна или слънчева енергия, но в крайна сметка, то е свързано повече със системите, които можем да подобрим,” казва Крул.