Роденият на днешната дата през 1969 г. Шон Картър, по-известен като Джей Зи, е една от най-влиятелните фигури в хип-хоп музиката през 90-те години на миналия век и в началото на новия.

Той е и най-богатият музикант в света, като от Forbes оценяват личното му състояние на 2.5 млрд. долара.

Шон Картър израства в опасния жилищен комплекс „Марси проджектс“ в Бруклин, където е отгледан от майка си. Текстовете му първоначално са повлияни от това, че е продавал наркотици, когато започва да рапира под псевдонима Джази, съкратен скоро след това на Джей-Зи.

Той и двама негови приятели основават компанията Roc-A-Fella Records, за да издадат първия му албум Reasonable Doubt през 1996 г., който, в крайна сметка, е продаден в над 1 млн. копия в САЩ.

Музикална легенда

До 2003 г. той издава средно по един албум годишно, като Vol. 2: Hard Knock Life от 1998 г. става не само първия на Джей-Зи, който оглавява класацията Billboard 200, но също така му носи и първата награда Грами за най-добър рап албум.

Издаденият през 2001 г. албум The Blueprint бетонира статута му на една от най-изтъкнатите фигури в хип-хоп жанра в зората на 21-ви век.

Преди излизането на албума The Black Album през 2003 г. Джей-Зи обявява, че се оттегля от музикалната сцена като изпълнител.

 През 2004 г. той става президент на звукозаписната компания Def Jam Recordings, което го превръща в един от най-високопоставените афроамериканци в звукозаписната индустрия по онова време.

След оттеглянето си Джей Зи продължава да бъде забележително активен на музикалната сцена. Той си сътрудничи с рокгрупата Linkin Park през 2004 г. и участва в песните на много други изпълнители, сред които и Кание Уест, и Бионсе, с която сключва брак през 2008 г.

Бизнес империя

Джей Зи успява да изгради бизнес империя, която включва продуцентска компания за филми, марка дрехи и дял в баскетболния отбор Ню Джърси Нетс, за чието преместване в родния му Бруклин помага.

Той официално се завръща към музиката през 2006 г. с деветия си студиен албум Kingdom Come. През 2007 г., малко след като издава албума American Gangster, той напуска поста президент на Def Jam.

След това основава звукозаписния лейбъл Roc Nation през 2008 г., който скоро след това се превръща в конгломерат, предлагащ пълен набор от услуги от развлекателната индустрия.

През 2013 г. Джей Зи се завръща с 12-ия си студиен албум и без тирето в своя артистичен псевдоним. Албумът е част от ексклузивен договор със Samsung и достига безплатно до потребителите на телефоните от марката няколко дни преди официалното му излизане.

Последният самостоятелен албум на Джей Зи носи името 4:44 и е пуснат на пазара през 2017 г. През 2021 г. той е приет в Залата на славата на рокендрола.

След като става първия милиардер от хип-хоп жанра през 2019 г., Джей Зи успява да удвои своето състояние, благодарение на своите доходоносни бизнес начинания в алкохолната индустрия.

През 2021 г. LVMH купува 50-процентен дял в неговата марка шампанско Armand de Brignac, известна още като Ace of Spades. Следва продажбата на мажоритарен дял в неговата марка коняк D'Usse на Bacardi през февруари 2023 г.

Сред другите му активи са колекция творби на изкуството, в това число и произведения на Жан-Мишел Баския, неговият музикален каталог и дялове в компании, като Block и Uber.