Езиковите експерти, избиращи Оксфордската дума на 2023 г., заложиха на нова дума - риз (rizz, идващо от charisma, или харизма).

Терминът, използван от представителите на поколението Z или родените след 1997 г., се отнася до способността на човек да привлече романтичен партньор чрез "стил, чар или привлекателност", казват от издателя на речника Oxford University Press (OUP).

Думата получава повече от 32 000 гласа от обществеността, добавят от OUP, цитирани от CNN.

Съкращението набра популярност по-рано тази година, след като актьорът от Spider-Man Том Холанд беше попитан от Buzzfeed каква е тайната на неговия риз. Отговорът му? „Нямам никакъв риз. Имам ограничен риз".

Издателят на Оксфордския английски речник добавя, че думата може да се използва и като глагол във фразата риз ъп (rizz up), което означава да привлечеш или да разговаряш с човек.

Докато претендентите за дума на годината не е необходимо да са нови думи, те трябва да имат значение за въпросната година. От OUP посочват, че краткият списък за 2023 г. е избран, за да „отрази настроението, духа или грижите на годината“.

Как риз се пребори със своите съперници?

Експертите на OUP избират осем думи, поставени в конкуриращи се двойки, за да може публиката да гласува. Те правят последен анализ на  избраните четирима финалисти, преди да обявят риз за победител.

През 2022 г. думата на годината на Оксфорд беше „гоблински режим“ (goblin mode) - разговорен термин за поведение, което отхвърля социалните норми.