Представете си свят, в който нищо не отива на боклука. Вместо това се използва повторно или рециклира, създавайки „безсмъртни“ продукти.

Според скорошен доклад на Circle Economy Foundation, само 7.2% от всички използвани материали се връщат обратно в икономиката, за да бъдат повторно употребени и рециклирани, без да създават отпадъци.

Базираната в Милано компания Krill Design има за цел да промени това, като създава мебели от патентован биоматериал, подобен на пластмаса, наречен Rekrill. Той е напълно органичен, биоразградим и може да се използва отново и отново, посочва CNN.

Компанията е основана през 2018 г. от трима архитекти, двама от които създатели на фирма за 3D печат.

Направени от плодови кори, портокалови семена и отпадъци от смляно кафе, събрани от компании в Италия, продуктите на Krill могат да бъдат използвани в офисите на същите фирми под формата на мебели, заменяйки обикновената пластмаса.

Компанията изработва табуретки, часовници, купи и лампа на име Ohmie.

„След три или четири години трябва да смените мебелите си, така или иначе“, казва Марко Ди Майо, директор Операции в Krill.

„Но ако всички тези мебели са направени с нашите материали, можем да ги възстановим или да ги смачкаме и да отпечатаме други от същия материал. Ако по погрешка някой от нашите материали попадне в океана, той е биоразградим и не се разлага на микропластмаса.“

Всеки продукт се произвежда чрез процес в четири стъпки. Първо хранителните отпадъци се изсушават и натрошават на много фин прах. След това прахът се смесва с биоразградима пластмасова алтернатива, известна като полихидроксибутират (PHB), като отпадъците от плодове правят PHB по-твърд, според Krill.

След това съединението се превръща в нишка и с помощта на макара се поставя в 3D принтер. Отпечатването на лампата Ohmie, например, отнема около три часа, но времето за печат може да варира в зависимост от продукта.

„Има много компании, които се занимават с дизайн. Ние искахме да бъдем различни“, казва Ди Майо.

Krill си сътрудничи с редица популярни марки, включително компанията за напитки Sanpellegrino и хотелската верига Four Seasons, като участва и в проекта Co.ffee Era с община Милано, който има за цел да намали отпадъците от кафе, произведени в три от кварталите на града.

Чрез тези проекти Krill проектира охладители за вино, подноси, поставки за напитки и органайзери - всеки в цветовете, съответстващи на хранителните отпадъци, от които са направени.

Тъй като в противен случай голяма част от тези отпадъци биха били изгорени или изхвърлени на сметище, повторното използване на всеки килограм съответства на спестен килограм въглероден диоксид, според Ди Майо.

Той добавя, че материалът им Rekrill е здрав като дърво и няма да започне да се разгражда, освен ако не взаимодейства с вода, бактерии или киселина.

Тъй като е направен от органични материали, когато се разгради, той ще е безопасен за консумация от морски организми и може да се използва и в домашен компост.

Но въпреки екологичните си предимства, Ди Майо признава, че Rekrill е скъп. „Нашият материал струва вероятно шест пъти повече от обикновената пластмаса“, казва той. „Това е много труден и скъп процес, така че разбираме защо много компании не го правят, но ние поехме риск и успяхме.“

Ди Майо се надява, че след няколко години, тъй като все повече потребители и фирми ще са принудени да се изправят пред щетите, които неустойчивите пластмаси нанасят на планетата, Rekrill ще се използва много по-широко.

Биопластмаса

Докато биопластмасата в момента представлява по-малко от 1% от 390-те милиона тона пластмаса, произвеждани годишно, това е бързо развиващ се сегмент с приложения в различни сектори, включително опаковане на храни, текстил и електроника.

Редица други компании въвеждат иновации в тази област, включително базираната в Обединеното кралство Polymateria, която твърди, че е създала „първата в света саморазрушаваща се пластмаса“, която може да бъде разложена на восъкоподобно вещество, напълно биоразградимо в почвата.

В момента Krill експериментира с други хранителни отпадъци, включително черупки от яйца, домати и остатъци от грозде от винопроизводството, като се стреми да направи своя производствен процес по-ефективен, по-евтин и по-екологичен.

Компанията планира да продаде нишката Rekrill, така че хората и фирмите да могат да създават продукти, използвайки собствения си 3D-принтер.

Освен това се стреми да разработи процес леене под налягане – инжектиране на разтопеното съединение от хранителни отпадъци и PHB във форма вместо 3D-печат, което може да намали разходите и да спести време.

„Наистина вярваме, че това е материалът на бъдещето“, казва Ди Майо. „Малко по малко, стъпка по стъпка.“