Британското правителство представи мерки, за които обещава, че ще доведат до най-голямото в историята ограничение на нетната имиграция, след като тя скочи до рекордно високи нива.

Министърът на вътрешните работи Джеймс Клевърли обяви план от пет точки за ограничаване на имиграцията, която, според него, е "прекалено висока".

Промените включват повишение на минималната заплата за виза за квалифицирани чуждестранни служители от 26 200 (30 545 евро) на 38 700 паунда (45 120 евро).

Клевърли заяви, че 300 000 души, които са имали право да дойдат в Обединеното кралство през миналата година, няма да могат да го направят в бъдеще. Минималният доход за семейна виза също се повишава до 38 700 паунда (45 120 евро).

В изявление до народните представители Клевърли заяви, че миграцията към Обединеното кралство "трябва да намалее" и че от години има "злоупотреби" при болногледачите и здравните работници.

Планът беше представен, след като официалните данни от миналия месец показаха, че нетната миграция е скочила до рекордните 745 000 души през 2022 г.

След това представители на Консервативната партия в парламента оказаха натиск върху премиера Риши Сунак за ограничаване на показателя, който представлява разликата между пристигащи и напускащите Обединеното кралство.

Рязкото увеличение е огромно политическо предизвикателство за Сунак и Консерваторите, които нееднократно са обещавали да намалят нетната миграция, откакто взеха властта през 2010 г., както и да "си върнат контрола" над британските граници след референдума за брекзит.

Имиграцията се очертава като ключов въпрос преди следващите парламентарни избори, които се очакват през 2024 г.

На фона на водачеството на Лейбъристката партия в социологическите проучвания, Сунак обеща да "направи каквото е необходимо", за да понижи миграцията.

Освен новите изисквания по отношение на заплащането, правителството:

  • ще забрани на здравните работници и болногледачите да водят роднини, които зависят финансово от тях във Великобритания;
  • ще сложи край на практиката компаниите да могат да плащат на работниците си с 20% по-малко от действащата ставка за работни места в списъка с недостиг на професии;
  • ще увеличи годишната такса, която чуждестранните служители плащат, за да ползват услугите на Националната здравна служба (NHS) от 624 (727 евро) на 1 035 паунда (1 206 евро);
  • ще повиши минималния доход за семейна виза от 18 600 паунда (21 685 евро) на 38 700 паунда (45 120 евро) от следващата пролет и ще затегне условията за използване на студентска виза за водене на членове на семействата в страната.

Министърът на вътрешните работи информира народните представители, че промените ще влязат в сила от пролетта на следващата година.

"Общо, този пакет, плюс намалението на зависимите от студентите, ще означава, че в следващите години в Обединеното кралство ще идват около 300 000 души по-малко, в сравнение с броя им през миналата година," заяви Клевърли.

Този брой от 300 000 души е приблизителен и е базиран на вътрешни изчисления на министерството.

Властите смятат, че обявената преди това забрана за това повечето чуждестранни студенти да водят със себе си роднини ще допринесе с почти половината от цялостното намаление.