Британският премиер Риши Сунак харесва криптовалутите. Той беше министър на финансите по време на последния криптобум през 2021 г., когато дигиталните парични единици достигнаха рекордни нива. „

Миналата година Сунак разкри план да превърне страната в „глобален технологичен център за криптоактиви“, като приеме ясни разпоредби и регулации за сектора, пише електронното издание Wired. 

Оттогава насам обаче не само криптоиндустрията, но и икономиката на Обединеното кралство, като цяло, се смъкнаха драстично от върховете си. 

Великобритания смени трима премиери и четирима финансови министри за по-малко от година след катастрофалното „фискално събитие“ през септември 2022 г., което взриви дупка от 60 милиарда паунда (76 милиарда долара) в националния бюджет.

Икономическият растеж се забави и много британци изпитват затруднения, докато цените растат, а заплатите стагнират. 

В същото време се сринаха и криптовалутите, но ентусиазмът на Сунак към тях изглежда остава непокътнат. На 11 юни той отпразнува откриването на офис в Лондон на фирмата за рисков капитал Andreesen Horowitz.

Един от нейните фондове е инвестирал 7.6 милиарда долара в крипто. На това събитие Риши Сунак потвърди, че е решен да превърне Обединеното кралство в световен Web3 център.

Защо Великобритания е интересна за криптоинвеститорите?

За фирми, като Andreesen Horowitz, Обединеното кралство предлага алтернатива на САЩ, където регулаторите често са критикувани от представителите на криптосектора, че действат твърде рестриктивно и не успяват да изяснят правилата за индустрията.

В същото време обаче, някои експерти предупреждават, че обвързвайки бъдещата крипторегулация с желанието за стимулиране на икономическия растеж и финансовия сектор, британското правителство може да изложи потребителите на риск.

Напоследък криптоиндустрията настоява все по-активно пред регулаторите по целия свят да определят ясни правила за това как трябва да се управлява.

Големи фирми, включително Coinbase, Binance и Ripple, заявиха, че са готови да се съобразят с разпоредбите, веднага щом бъдат решени въпросите за това как трябва да се класифицират криптоактивите и кои агенции ще ги регулират.

Необходими са и ясни правила за предоставянето на услуги, свързани с криптосектора.

САЩ, които са най-големият и най-активен пазар за криптовалути, до този момент не са определили ясно кой трябва да наблюдава индустрията и как.

Редица законопроекти в сферата бяха внесени в 177-ия Конгрес, но не бяха приети до края на последната му сесия през декември, така че ще трябва да бъдат официално представени и обсъдени отново. 

Това кара криптокомпаниите да търсят места, където могат да намерят регулаторна яснота, но също и свободата да разширяват границите на основната технология, за да разработват нови услуги и финансови продукти.

Някои страни, включително Япония и Обединените арабски емирства, са въвели крипторегулации, но размерът на тези пазари е сравнително малък и обхватът на правилата е ограничен.

През април Европейският съюз финализира своя режим за пазари на криптоактиви (MiCA) - първият в света, който включва почти всички дейности, свързани с крипто. На пръв поглед, той изглежда предоставя точно това, което индустрията иска.

"Ако подходът на САЩ не е достатъчно ясен, а в ЕС е твърде рестриктивен, Обединеното кралство има шанс. Тази екосистема се нуждае от силна и ясна регулаторна рамка, която зачита иновациите, но заема силна позиция за защита на потребителите.

Това е, което виждаме да идва в Обединеното кралство", казва Марк Фостър, ръководител на политиката на ЕС в Crypto Council for Innovation.

Какво предвиждат регулациите?

В момента финансовият регулатор има само ограничена юрисдикция върху криптоиндустрията в Обединеното кралство. През 2020 г. агенцията беше отговорна за регулирането на съответствието на криптофирмите с правилата за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

През януари 2022 г. тя пое отговорността и за това как крипто може да се предлага на пазара, като новите правила трябва да бъдат въведени през октомври. 

Приемането на законопроекта за финансовите услуги и пазарите ще означава, че т. нар. стабилни монети, или stablecoins (токени, обвързани със стойността на конвенционална валута или стока), също ще попаднат в обхвата на регулатора.  

Желанието на правителството на Сунак да привлече крипто може да даде тласък на опитите за изграждане на по-всеобхватен режим за индустрията. Но може също така да създаде и конкурентни стимули.

Критиците на подхода на правителството се опасяват, че ускоряването на регулациите и предоставянето на криптоиндустрията на твърде много пространство за маневриране може да доведе до решения, които излагат потребителите на рискове или в крайна сметка - подкопаят дългогодишните опити за предотвратяване на финансови престъпления, като пране на пари и финансиране на тероризъм.

Столицата на Обединеното кралство, описвана подигравателно като Лондонград, или Москва на Темза, заради готовността си в миналото да приема пари от Русия и други санкционирани държави, вече има лоша репутация на място за пране на пари и други финансови престъпления.

Дори и някои представители на партията на Сунак също не са съгласни с неговата визия за криптоиндустрията. През май тази година беше публикуван доклад от Комитета по финансите - междупартийна група от депутати, в който се твърди, че криптовалутите "не служат на никаква полезна социална цел и излагат потребителите на измами и измами".

Според представителите на комитета, криптотърговията трябва да се регулира като форма на хазарт, а не като финансова услуга.

Способността на Обединеното кралство да привлича криптоинвестиции зависи от характера на бюдещия регулаторен режим, затова има опасения, че финансовият регулатор може да бъде подложен на политически натиск да смекчи позицията си, докато разработва правилата.

Самият регулаторен орган обаче отхвърля идеята, че на правителствени или индустриални играчи може да бъде позволено да се правят на "кукловоди".