Биткойнът поскъпна с почти 170%, откакто Европейската централна банка предрече "последния му дъх" преди малко повече от година, пише електронното издание Coin Telegraph. 

Криптовалутата се търгуваше на ниво от 16 400 долара за брой на 30 ноември 2022 г., когато централната банка публикува песимистичния си анализ за бъдещето й. Това се случи точно след срива на борсата FTX и последвалото бягство на инвеститорите от криптопазара. 

"Стойността на биткойна достигна своя връх от 69 000 долара през ноември 2021 г., преди да падне до 17 000 долара в средата на юни 2022 г. Оттогава тя се колебае около 20 000 долара", се казваше в доклада на Европейската централна банка. 

Тогава експертите на финансовата институция смятаха, че привидната стабилизация не е временно стабилизиране по пътя към нови върхове, а по-скоро "последен дъх преди постепенното му отпадане като водещ финансов актив". 

Този "последен дъх" обаче не се сбъдна, като само през първото тримесечие на 2023 г. криптовалутата добави 70% към стойността си.   

Година след преждевременния "некролог", който ЕЦБ написа за биткойна, дигиталната валута е на най-високото си ниво от април 2022 г. насам, достигайки 43 800 долара за брой. Това е със 166% над нивата от края на ноември миналата година. 

Много от поддръжниците на биткойна коментират с ирония в социалните мрежи неудачната прогноза на ЕЦБ. Базираната във Франкфурт финансова институция обаче отдавна е известна със скептицизма си по отношение на криптовалутите.

Миналия месец президентът на ЕЦБ Кристин Лагард се оплака, че синът ѝ е пренебрегнал нейните инвестиционни съвети, инвестирайки в криптовалути, вследствие на което е загубил парите си.  

В момента Европейската централна банка се подготвя за евентуалния дебют на собствената цифрова валута на институцията, известна като CBDC, за която дори самата Лагард призна, че би била "полезна за контрола на финансовите транзакции".