Ако човек погледне новия супер луксозен SUV модел Century на Toyota, вероятно ще си помисли, че водещият японски автопроизводител се опитва да конкурира Rolls-Royce. И е точно така.

Изцяло новият plug-in хибриден модел Century е една идея по-малък от Rolls-Royce Cullinan и разполага с 3.5-литров V6 двигател, в сравнение с 6.7-литров V12 при Rolls-Royce.

Той предлага почти идентичен лукс и удобство, но ще се продава наполовина по-евтино от Cullinan. Цената на дребно на SUV модела Century ще бъде около 25 млн. йени (170 000 долара), докато базовата цена на Cullinan е около 390 000 долара, пише Forbes.

От Toyota никога няма да си признаят, че новият им суперлуксозен SUV модел е пряк конкурент на Cullinan, но японската марка ще предлага за първи път луксозния кросоувър модел извън родината му.

Така че в реалния свят Century ще се конкурира с Cullinan на определени пазари, в това число и в Близкия изток.

Японската луксозна лимузина Century започва своят път като продаван само в страната седан през 1967 г. и в резултат на това почти не е познат в чужбина.

Новият SUV Century, който се присъдинява към гамата през есента на 2023 г., ще бъде наричан просто Century, докато установеният вече модел ще носи името Century Sedan.

Японската първокласна лимузина преминава през три поколения от дебюта си досега, започвайки с 4.0-литровия V8 двигател за първата версия от 1967 до 92 г.

След това моделът е оборудван с 5.0-литров V12 двигател в периода 1997 – 2017 г., а настоящият V8 хибриден модел Century беше пуснат през 2018 г.

Колко популярен е моделът Century?

В един или друг период от време високопоставените японски държавници са се возили в Century. От министър-председатели до индустриални лидери, филмови и спортни звезди. Toyota дори произвежда поръчкова версия Century Royal за императора.

Новият SUV модел е четириместен, за разлика от петместната лимузина, а от Toyota са се фокусирали върху предоставянето на возещите се отзад достатъчно лукс и пространство.

На този етап единственият двигател, с който ще се предлага моделът, е V6 plug-in хибрид, който е значително по-икономичен от този на Cullinan (V12).