“Малко са нещата в живота, които не могат да бъдат подобрени с хубаво вино,” гласи надпис във Вилфранш-сюр-Сон, Божоле, на фона на новия сезон на френския винен регион.

Това е мото, което се прилага все повече и при инвестициите, тъй като енофилите и инвеститорите търсят начини да диверсифицират своите портфейли с комбинация от по-еклектични активи.

Тъй като има слаба корелация със световните фондови пазари, добрата колекция от тази алкохолна напитка би придружавала отлично традиционните инвестиции. Не всички вина обаче са еднакви, а за да знаете откъде да започнете, е необходимо опитно небце.

“За разлика от това да се насладите на бутилка вино, докато пийвате с приятели и си изкарвате страхотно, зад това човек да оценява изисканото вино стоят много години обучение и разбиране,” казва пред CNBC Ник Пеня, ръководител отдел Вина и алкохолни напитки в аукционната къща Sotheby’s.

“Смятам, че това е много привлекателно: то е интелектуално и в същото време хедонистично изживяване за хората.”

Добра доходност

Изисканото вино редовно се нарежда сред най-добре представящите се алтернативни класове активи в индекса за луксозни инвестиции на Knight Frank, който сравнява годишната доходност на колекционерски предмети, в това число творби на изкуството, часовници, коли и дамски чанти.

През последните 10 години цените на хубавото вино са нараснали със 149%, което е втората най-висока доходност измежду всички алтернативни инвестиции след уискито (322%) и доста преди колите, монетите и бижутата.

Доходността на най-търсените бутилки вино е дори още по-висока, като вината от френския регион Бургундия, известен със своите сортове грозде пино ноар и шардоне, която нараства с 214% в същия период.

Както и със самия процес на стареене на виното, инвестициите в него обикновено отнемат време и силен стомах.

Цените падат с 11.3% за годината до октомври, отстъпвайки от високата база след предизвиканото от пандемията от COVID-19 поскъпване, според бенчмарка Fine Wine 100 на борсата Liv-ex, който следи 100-те най-търгувани изискани вина на вторичния пазар.

“Това не е краткосрочна инвестиция и никога не е била,” казва Антъни Максуел, главен търговски директор на глобалната борса за търговия с вина. “Разбира се, при виното инвестиция е минимум петгодишна, това е средна инвестиция, че и повече.”

Усъвършенстване на вкуса

Инвеститорите, които искат да влязат на пазара на вино, може да мислят за инвестицията като за предмет на изкуството, казват, експерти, като качеството, рядкостта и произходът са неща, които трябва да се имат предвид.

“С времето виното трябва да подобрява качествата си в бутилката, трябва да има известна разпознаваемост на марката и вероятно изключително важно - трябва да има препродажна стойност,” казва Максуел.

По тази причина проучването е от ключово значение, казва Максуел, отбелязвайки, че подобреният достъп до данни в последните години е улеснил достъпа на новите участници на пазара до оценките на различните марки, производствените процеси и нивата на потребление.

“С по-добрите данни и прозрачност, този тип инвестиция стана много по-достъпна за много повече хора,” казва той. Въпреки това, освен фактите и цифрите, като цяло инвеститорите трябва да изпитват ентусиазъм спрямо виното, твърдят експерти.

“Това е страст,” казва Пеня. “Ако не се наслаждавате на консумацията на страхотни вина, тогава това се превръща по-скоро в отегчителен инвестиционен клас.”

Купуването на търг

Винарните и търговците на вино може да са страхотна отправна точка за инвеститорите, които търсят достъп до млади вина на по-ниска цена, които да притежават в по-дълъг период от време.

Междувременно, аукционните къщи осигуряват достъп до вече високо ценени марки и колекционерски бутилки.

В момента в Sotheby’s тече целогодишна продажба на колекция от 25 000 бутилки, създадена от тайванския колекционер на предмети на изкуството и бизнесмен Пиер Чен, като до края на 2024 г. търгове ще се провеждат в Хонконг, Париж, Бургундия, Ню Йорк и Лондон.

Колекцията се очаква да генерира до 50 млн. долара приходи от петте търга, което, според Пеня, говори за изключително доходоносния характер на пазара.

Стойността на продажбите на изискани вина на търгове на Sotheby’s е нараснала почти тройно в последното десетилетие, увеличавайки се от 58 млн. долара през 2013 г. до 158 млн. долара през 2022 г.

За същия период броят на наддаващите е скочил с близо 400%, а този на новите участници в търговете с близо 500%, като две трети от тях са на възраст между 30 и 50 г.

“Има огромен интерес от страна на нови участници на пазара. Близо половината от нашите нови купувачи са от САЩ, но и от по-младите поколения”, казва Пеня.

Неща, които трябва да се имат предвид

За разлика от много традиционни инвестиции, активите, като виното, често са освободени от данък капиталова печалба, което засилва тяхната привлекателност.

Трябва обаче да се потърси съвет на местно ниво и да се вземат предвид разходите по търговията, които може да намалят цялостната доходност. “Трябва да сте готови да приемете 10% при закупуване и 10% при продажба,” казва Максуел.

Друго важно съображение е съхранението, в зависимост от размера на колекцията. Експерти препоръчват съхраняване на виното в оторизирани за това съоръжения, които обикновено са освободени от данъци, като ДДС, и могат да защитават целостта на бутилките.

По този начин също така ще избягвате “поривите” да дегустирате виното, отбелязва Пеня. На последно място, вземете решение предварително кои бутилки ще съхранявате и кои възнамерявате да консумирате.

Що се отнася до инвестиционен съвет, според Максуел, има една често пренебрегвана реколта.

“Определено можете да се справите по-зле от закупуването на няколко кашона Бордо от 2016 г.,” казва той. “Ако пък нещо се обърка, ще ви остане хубаво вино, което, в крайна сметка, да изпиете.”