Производството на вино остава стабилно през последното десетилетие, но климатичните промени са на път да променят и него в следващите години.

Според New York Times, повишението на температурите по света се отразява добре на част от винопроизводителите, но влия лошо на други.

Определени части на света, смятани до този момент за неблагоприятни за отглеждането на вино (като Великобритания, Швеция и други), вече имат далеч по-голям потенциал за производство на определени сортове.

На обратния полюс са част от традиционните райони, в които продължителните горещини водят до презряване на гроздето, което пък принуждава винопроизводителите да ограничат излагането му на слънце.

Кои са най-големите производители на вино в света?

Данни на Международната организация по лозята и виното за 2022 г. сочат, че начело по този показател е Италия, където производството достига близо 50 млн. хектолитра (бел. ред. 1 хектолитър = 100 литра).

Само три държави по света могат да се похвалят с над 10% дял в производството на вино. Италия е начело с 19.3%, следвана от Франция (45 млн. хектолитра, или 17.65%) и Испания (35.7 млн. хектолитра и 13.82% дял). 

В посочените три държави през миналата година са произведени над 50% от виното по света. В Европа се произвеждат два на всеки три литра вино, докато Северна и Южна Америка са с дял от 20%.

Над 10 млн. хектолитра вино са произведени в още пет държави по света – САЩ, Австралия, Чили, Аржентина и ЮАР, а в топ 10 влизат Германия и Португалия.

България заема 26-а позиция в света, като пред нас са Северна Македония (22-о място), Гърция, Унгария и Румъния.