Климатичната активистка група Extinction Rebellion пое отговорност за изхвърлянето на химическа боя в историческия Канале Гранде на Венеция.

В резултат, водите му се оцветиха във флуоресцентно зелено под протестен банер, който гласи: „Докато правителството говори, ние висим на косъм“.

„Знаем, че нашето бъдеще е в опасност и че нищо не се прави, за да го защитим“, написа групата в публикация във Facebook, обяснявайки, че протестът е насочен срещу срещата на върха на ООН за климата COP28 в Дубай – „председателствана от главен изпълнителен директор на петролна компания и под обсадата на 2400 лобисти в подкрепа на изкопаемите горива, поканени да участват".

Extinction Rebellion, известна като XR, не за първи път използва подобна тактика за привличане на вниманието. Нейните активисти влязоха в новините, след като се залепиха за картина на Пикасо, разбиха прозорци на банки и пръскаха фалшива кръв върху сгради, за да привлекат вниманието към проблемите на климата.

Кметът на Венеция Луиджи Бруняро осъди последния протест, като написа в X, че в резултат на това обществените услуги, включително транспортът, са били спрени.

„Поради акробатиката на самозвани екоактивисти, или по-скоро ековандали, трябваше да прекъснем обществения транспорт и навигацията в Канале Гранде, както и да активираме екологичния контрол за водите и проверката на наскоро реставрираните колони на моста Риалто“, пише Бруняро в изявление, публикувано от кметството на Венеция.

„Венеция е крехък град, който трябва да бъде обичан и преди всичко да бъде уважаван. Стига толкова“, добавя той. „Шегата е добра, стига да не трае дълго. Ние ще стигнем докрай и ще ги осъдим – надявайки се, че този път ще има ефективно наказание.“

Венеция и други италиански градове успешно повдигаха обвинения срещу климатични активисти в миналото, тъй като много от техните цели са защитени обекти, посегателствата върху които се наказват с тежки глоби и дори затвор.

Миналата седмица групата за климатични действия Ultima Generazione обезобрази базиликата Сан Марко на главния площад Сан Марко във Венеция в рамките на подобен протест.

През май активисти влязоха в прочутия фонтан ди Треви в Рим и изхвърлиха разреден въглен, който оцвети водите му в черно.

Венеция е една от най-популярните туристически дестинации в света, станала жертва на въздействието на масовия туризъм, изострено от последиците от изменението на климата.

През май водите на канала станаха зелени, когато флоресцеин - същото вещество, използвано от XR в последния им протест, беше случайно изпуснато във водата. То обикновено служи на строителните компании за откриване на течове при подводно строителство.

Тази година градът беше засегнат от толкова голяма суша, че беше невъзможно гондоли, водни таксита и линейки да преминат през някои канали.