Празниците често включват радостна размяна на подаръци, подновени връзки със семейството и приятелите и ценни традиции.

Но любовта и радостта могат да бъдат придружени и от множество стресови фактори - хаотично пътуване, трудни разговори с роднини и притеснения за осигуряването на подаръци.

Този стрес може да влоши психическото и физическо здраве, като изследвания установяват, че смъртността е по-висока от нормалното по празниците.

Как да намерите баланс, така че да сте пълноценни, а не изтощени? Може би отговорът на този въпрос се крие в… Дания. Жителите на страната, въпреки студените и мрачни зими, неизменно се нареждат сред най-щастливите нации в света.

Професорът по психология и датчанка Мари Хелвег-Ларсен събира за CNN няколко датски практики, които могат да ни осигурят благополучие не само по празниците, но и във всяко друго време от годината.

Overskud

Разбирането на датската дума overskud може да ви помогне да намерите повече баланс по време на празничния период.

Overskud е съществително, което, грубо преведено, означава „излишък“. В икономически контекст то значи печалба, но в ежедневната реч се използва за обозначаване на наличието на енергия, желание или ресурси за справяне с дадена задача или проблем.

Да имаш оverskud обикновено се възприема като нещо добро - може да планираш сложно празнично парти, да купиш добре обмислени подаръци или да станеш доброволец в училището на детето си.

Датчаните понякога комбинират съществителното с други, за да демонстрират способности в определена област. Например, можете да направите оverskud закуска – изискана закуска от омлети, бекон, кафе и френски препечен хляб.

Или може да сте overskud баща – родител, който украсява бисквитки с децата си и техните приятели.

Въпреки че може да изглежда малко като самохвалство да се изтъкват подобни способности, датчаните реагират на хората, които го правят, с аплодисменти и подкрепа. В края на краищата, кой не би искал да има допълнителна енергия, за да се справи с живота?

Някои датски терапевти твърдят, че това може да донесе повече удовлетворение и спокойствие.

И все пак празниците понякога могат да изискват много енергия в редица различни области.

Храната трябва да е здравословна, но също така да отговаря на предпочитанията и очакванията на всеки гост. Подаръците трябва да са обмислени и на достъпни цени. Украсата на дома изисква сложни декорации.

Как да балансирате всичко това?

Всеки психолог ще ви каже, че поддържането на здравословни граници е свързано с по-добро психично здраве. Всъщност, думата overskud се използва и като зов за помощ, когато хората не могат да се справят със събитие, задача или задължение.

Вместо да каже „затрупан съм“, датчанинът обявява, че няма достатъчно overskud, за да отиде на парти или да се срещне на чаша греяно вино с приятели. По същество, това е директен начин да обясните, че нещо звучи забавно и бихте искали да го направите, но просто нямате енергия.

Датчаните използват overskud и като глагол. Те заявяват, че не могат да „прекалят“ с нещо – организиране на семейно празнично събитие, планиране на пътуване или основно почистване на къщата.

Често дейности, смятани за забавни и ободряващи, като ходене на парти през седмицата или купуване на подаръци за благотворителност, изискват доста усилия. Ако вашият запас от енергия е изчерпан и предпочитате просто да си останете вкъщи по пижама, може да кажете: „Просто не мога да прекалявам с това“.

По същество, датчаните използват думите overskud и overskue, за да кажат „Не“, като това не се приема лично. Казването на „не“ на някои неща ще ви даде време и енергия да кажете „да“ на други, така че да можете да посрещнете празниците с енергия и настроение.

Значението на pyt

Хората искат празниците да минат безпроблемно, но реалността често ги удря в лицето: груби непознати, дълги опашки, купища мръсни чинии, крещящи деца и обидени роднини. Освободете се от разочарованията, като просто кажете датската дума pyt (произнася се като пид).

Местните, например, казват за собственото си поведение: „Pyt, не свърших добра работа с опаковането на този подарък“. Или използват думата, когато усетят разочарованието на някой друг: „Pyt, тези бисквитки изглеждат малко смешни, но все пак са вкусни.“

Pyt е да признаеш, че нещата не вървят точно както е планирано и да приемеш този факт. Високите лични стандарти са предпоставка за неспособност за справяне с ежедневните стресови фактори. А стресът може да бъде смекчен, като приемем несъвършенството като здравословна и нормална част от живота.

Друг начин да стигнете до pyt е да се съсредоточите върху това, което наистина има значение за вас. Наистина ли си струва заради дълга опашка в мола да съсипете деня си? Или е дребно раздразнение, което скоро ще бъде забравено?

Може да отделите малко време, докато чакате, за да помислите за нещата, за които сте благодарни, или да си припомните, че сте добре.

Изследванията показват, че саморефлексията и самосъстраданието са особено ефективни за намаляване на стреса. Нещо повече, проявата на състрадание към себе си може да доведе до приемане както на вашите собствени, така и на недостатъците на другите хора.

Едно от предимствата на празничния стрес (в сравнение с неочаквания) е, че можете да го предвидите. Случвало се е и преди. Ако не се опитвате да свършите всичко сами, ако не очаквате всичко да върви по план, може да преживеете най-хубавите си празници досега.