Социалната мрежа за бизнес контакти LinkedIn отчита сериозен ръст в цените за реклама, след като част от компаниите пренасочиха бюджетите си към нея от притежаваната от Илон Мъск X, доскоро известна като Twitter.

Годишните рекламни приходи на притежаваната от Microsoft компания достигат близо 4 млрд. долара през 2023 г. - с 10.1% повече спрямо година по-рано, според данни от изследователската група Insider Intelligence, която прогнозира ново повишение от 14.1 на сто през 2024 г.

Цената на рекламата в LinkedIn се определя на базата на аукцион - на фона на търсенето, което означава, че колкото повече компании рекламират в социалната мрежа, толкова по-скъпа е тя.

В определени моменти в годината цената на рекламата е с 30% по-висока спрямо 2022 г., посочват експерти в сферата. Преди месец от LinkedIn обявиха, че са преминали границата от 1 млрд. потребители.

„Това е годината на LinkedIn”, казва Лийша Андерсън, вицепрезидент на дигиталната агенция Outcast.

По думите й повечето клиенти на агенцията разпределят бюджетите си между X и LinkedIn през годината, но днес всички са напуснали притежаваната от Илон Мъск социална мрежа. Преди месец милиардерът обяви, че големи рекламодатели, като Apple, Disney и Walmart, вече не рекламират в X. 

Въпреки ръста в приходите, LinkedIn е отговорна само за 1.5% от рекламните разходи на компаниите в САЩ. Водещи по този показател са Google и Meta с дял от 27 и 21 на сто.

Според маркетолози, цената на рекламата в LinkedIn в САЩ достига максималните 300 долара за 1000 импресии спрямо 10-15 долара за Meta.

От Kite Factory посочват, че повечето кампании в социалната мрежа на Microsoft са осъществени при цени от 17 до 25 долара за 1 000 импресии, докато същите могат да се купят в X за около 12.50 долара.