В края на 2023 г. Булметал осъществи първично публично предлагане (IPO) на Българска фондова борса. Търговията с книжата на производителя на опаковки стартира на 17 януари, като последната сделка по позицията е на ниво от 8.90 лева за брой.

Кое ще е следващото IPO на родния капиталов пазар?

Според информация на Darik Business Review, застрахователната онлайн платформа Boleron ще е следващата, която ще осъществи IPO. То е планирано за началото на февруари, а на 30 януари компанията ще се срещне с бъдещи инвеститори. 

Boleron планира да набере до 4 млн. евро, които ще използва за развитие на бизнеса си.

Новите пазари

Целта пред Boleron е навлизането на два чуждестранни пазара, като 2 млн. евро ще бъдат инвестирани в България, а по 1 млн. евро в Гърция и Румъния, където се планира сключването на стратегически партньорства.

От компанията посочват, че за реализирането на инвестиционните намерения в трите държави са нужни 2 години, а евентуалните приходи за идните шест години биха възлезли на 37 млн. евро, от които 15 млн. евро от България и по 11 млн. евро от Гърция и Румъния.

При положение че компанията успее да набере 3 млн. евро от пазара, то акцент в следващите години ще са пазарите в България и Румъния. Общо 2 млн. евро ще бъдат вложени у нас, а останалите – в северната ни съседка.

Очакваните приходи в следващите шест години при този сценарий са 26 млн. евро, от които 15 млн. евро от българския пазар. Международното разрастване се планира за 2024 г., докато през 2025-2026 г. се очаква старт на продажбите в Румъния и Гърция.

Ключови финансови показатели

Междинният консолидиран финансов отчет към деветмесечието показва, че компанията губи 726 хил. лева при загуба от 700 хил. лева за първите девет месеца на 2022 г. Нетните приходи от продажби достигат 297 хил. лева спрямо 185 хил. лв. преди година.

Очакваните постъпления за цялата 2023 г. са 423 хил. лв., докато за 2022 г. са отчетени 282 хил. лв. 

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.