Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл заяви, че централната банка на САЩ вероятно няма да се чувства достатъчно комфортно с нивата на инфлация до следващото си заседание през март, за да понижи лихвите.

“Въз основа на заседанието днес, бих ви казал, че не мисля, че е вероятно комитетът да достигне ниво на увереност до заседанието през март, за да определи този период като подходящ за подобен ход. Предстои обаче да видим,” каза Пауъл.

Изявлението беше направено по време на пресконференция след януарското заседание на Фед, на което централната банка остави лихвените проценти без промяна. Пауъл обаче заяви по време на прескоференцията, че пониженията на лихвите вероятно ще започнат през настоящата година.

Борсовите индекси се понижиха до най-ниските си нива за деня, след като ръководителят на Фед попари надеждите на трейдърите, които очакват понижение на лихвите по-скоро, преди да е настъпила рецесия.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average губеше 300 пункта след изказването на Пауъл.

Изявлението на Фед, което беше публикувано по-рано през деня, включваше индикации, че централната банка изключва повече повишения, но все още не е готова да понижи лихвите.

Изказването на Пауъл внесе допълнително пояснение, че тази позиция на Фед ще се запази поне за още едно заседание.

“Фед се опари лошо в края на 2021 и 2022 г., когато смяташе, че инфлацията ще бъде преходна, а след това бяха изненадани, когато тя беше по-висока и по-упорита от очакваното. Сега искат да избегнат същата грешка,” казва Бил Адамс, старши икономист на Comerica Bank.

Пауъл също така отказа да поеме ангажимент за поредица от понижения на лихвите, след като Фед направи първия ход, заявявайки, че “това ще зависи от данните.”

Следващите две заседания на централната банка на САЩ за определяне на паричната политика са насрочени за 20 март и 1 май. В последните месеци трейдъри на Уолстрийт се концентрираха върху тях като вероятни за първо понижение на лихвите на фона на падащата инфлация и забавянето на ръста на заетостта.

Ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE), който е предпочитаният от Федералния резерв измерител на инфлацията в САЩ, се обновява в края на всеки месец.

Преди заседанието на Фед през март индексът вероятно ще бъде обновен само още веднъж, докато обновяванията преди майското заседание ща са три.

Преди заседанието на централната банка през май също така ще са излезли три доклада за заетостта, като януарският се очаква този петък.