Инфлацията в еврозоната е отслабнала с по-малко от очакваното в началото на новата година, което подлага на тест очакванията на инвеститорите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще започне да понижава лихвите още през пролетта.

След ускоряването на инфлацията през декември вследствие на някои базови ефекти, потребителските цени нарастват с 2.8% на годишна база през януари, сочат данни на Евростат. Базовата инфлация, която не включва волатилни компоненти като хранителни и енергийни продукти, също отслабва с по-малко от очакваното, до 3.3%.

След безпрецедентния порой от повишения на лихвите в периода юли 2022 – септември 2023 г., ЕЦБ открехна вратата за облекчаване на паричната политика през тази година. Ръководители в банката обаче подхождат предпазливо към предоставянето ясни насоки за точното време преди да са сигурни, че ръстът на цените твърдо се е насочил към целта на банката от 2%.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви през миналата седмица, че управителният съвет иска  “процесът на дезинфлация да напредне още повече, за да бъдат достатъчно уверени”. Тази седмица тя даде индикации, че подобен ход преди юнското заседание на ЕЦБ е малко вероятно като определи данните за заплащането като “също толкова важни.”

В САЩ Федералният резерв се опита да намали очакванията за понижаване на лихвите, като председателят Джеръм Пауъл вчера „поля със студена вода“ прогнозите за понижение през март.

Управителят на Централната банка на Франция Вилроа дьо Гало е заявявал, че лихвите ще бъдат понижени тази година и че “нещата остават отворени за следващите заседания.” Паричните пазари са се съсредоточили върху месец април, като вероятна отправна точка за облекчаване на паричната политика и очакват понижение с общо 150 базисни пункта през 2024 г.

От ЕЦБ прогнозират още дезинфлация през тази година, но с много по-бавни темпове в сравнение с 2023 г., когато ръстът на цените намаля до 2.4% през ноември. От банката обаче прогнозират, че инфлацията ще достигне целевото ѝ ниво на финансовата институция едва през 2025 г.

Прогнозите на икономистите варират значително, подчертавайки несигурността заради геополитическото напрежение, въоръжените конфлкити и изборите. Те обаче очакват лихвите да бъдат понижени по-късно отколкото пазарите – през юни.

Инфлационната картина също така се различава в най-големите страни членки на еврозонта, като през миналия месец ръстът на цените се забавя в Германия и Франция, но се ускорява в Италия и Испания.