Гигантът в сферата на луксозните стоки LVMH се опитва да увеличи дела си от глобалния пазар на луксозни часовници с новосформирано подразделение за часовници и редица нови, по-скъпи модели.

Продажбите на луксозни часовници в световен мащаб се оценяват на около 30 млрд. долара годишно, според компанията за пазарни проучвания IMARC Group.

Те се очаква да нараснат до над 37 млрд. долара до 2032 г. - с увеличаването на богатството по света и на фона на засиления интерес от страна представителите на поколението Z към механичните часовници от висок клас.

Подразделението на LVMH за бижута и часовници отчете 11.8 млрд. долара продажби за 2023 г., или 7% увеличение на органичния растеж.

Гигантът в сферата на луксозните стоки притежава има 10 марки часовници, в това число TAG Heuer, Hublot и Zenith, както и модни и бижутерски марки, като Louis Vuitton, Bulgari и Dior, които също произвеждат часовници.

Миналия месец компанията назначи Фредерик Арно - 29-годишния син на председателя и главен изпълнителен директор на LVMH Бернар Арно, за главен изпълнителен директор на LVMH Watches, като в подразделението влизат марките TAG Heuer, Hublot и Zenith.

Продажбите на тези три марки са достигнали около 2 млрд. долара през миналата година по оценки на анализатори.

Фредерик Арно, който пусна редица популярни нови модели в TAG Heuer, се очаква да предаде фокуса си върху иновациите, авангардните материали и креативните дизайни и на по-голямата група марки на компанията.

Анализатори също така очакват, че LVMH може да продължи да придобива привлекателни марки при добра възможност.

В интервюта за CNBC ръководителите на марките заявиха, че 2024 г. вече се оформя като по-силна от 2023 г., когато повишаващите се лихвени проценти и опасенията от рецесия ограничиха търсенето.

Ръководителите казват, че са особено окуражени от устойчивостта на американските потребители на луксозни стоки.

LVMH се цели и в най-бързо растящия сегмент на луксозните часовници – женските часовници. Те съставляват само около една трета от общите продажби, но интересът на жените към луксозните часовници скочи заради социалните медии и повечето модели, проектирани за жени.

Увеличаващият се брой заможни жени, било то чрез наследяване на богатство или от собствен бизнес, също подхранва ръста в продажбите.

Преоткриване

В силно конкурентния свят на луксозните часовници, марките трябва постоянно да създават иновации с материали, компликации и дизайни, за да увеличават пазарния си дял и да ангажират вниманието на колекционерите.

TAG Heuer, чието начало започва от автомобилните състезания, направи сериозен удар с модела Carrera Plasma, който е инкрустиран с отгледани в лаборатория диаманти.

Моделът Carrera Plasma Diamant d’Avant-Garde Chronograph Tourbillon е с цена от над 500 000 долара, а за него се чака две години.

TAG Heuer също така представи модела Carrera Glassbox Chronograph с тъмнозелен циферблат, който е препратка към зеления цвят, използван в автомобилните състезания в 20-те и 30-те години на миналия век.

Много от марките на LVMH се ровят в миналото си за нови дизайни и модели.

Zenith пусна модела Chronomaster Triple Calendar, вдъхновен от рядък прототип на часовника El Primero от 1970 г. Компанията също така представи нов Chronomaster Sport в зелен цвят, който е „най-горещият“ цвят при луксозните часовници в последните години.

В същото време, много от марките на LVMH представят лимитирани версии часовници с все по-високи цени.

Hublot наскоро пусна лимитираната серия MP-10 Tourbillon Weight Energy System. От нея ще бъдат произведени само 50 часовника на цена от 250 000 долара всеки, като се очаква да бъдат разпродадени бързо.