Парижани одобриха сериозно увеличение в таксите за паркиране на SUV модели в центъра на френската столица. Направените предложения бяха одобрени от 54.55% от гласувалите.

Това решение ще утрои цените за паркиране на автомобилите с тегло от 1.6 тона или повече - до над 18 евро на час в центъра на Париж. Гласуването беше организирано от кмета Ан Идалгo, която твърди, че големите и тежки SUV модели са опасни и вредни за околната среда.

Около 1.3 милиона жители на Централен Париж са имали право да гласуват. Те обаче няма да бъдат засегнати от резултатите, защото уличното паркиране за живущите в центъра остава без промяна.

Този ход е насочен основно към хора от предградията, които идват с колите си в центъра на столицата през деня. Има изключения за изцяло електрическите автомобили, таксиметровите шофьори, търговците, здравните работници и хората с увреждания.

Идалго управлява Париж от близо 10 години, като през този период много улици в столицата, в това число и бреговете на река Сена, се превърнаха в пешеходни. Беше изградена и широка мрежа от велоалеи в опит да се обезкуражи шофирането.

Природозащитници твърдят, че SUV моделите потребяват повече гориво от останалите автомобили и че производството и използването им емитира повече вредни емисии.

Поддръжниците на този ход също така отбелязват, че високите автомобили са по-смъртоносни от по-леките коли в случаи на пътнотранспортни произшествия.

Шофьорски групи и представители на опозицията обаче атакуваха предложението, заявявайки, че класификацията на SUV моделите е подвеждаща, тъй като ще засегне много семейни автомобили.

Министърът на околната среда на Франция Кристоф Бешю заяви пред RTL, че допълнителната такса представлява "наказателен екологизъм".

Миналия април Идалго организира и спечели референдум за забрана на електрическите скутери по улиците на Париж. По-малко от 8% от жителите на столицата с право на глас обаче дадоха своя вот тогава.