В един все по-прекомерно развит Карибски басейн, малката Барбуда - скритата от радара по-малка сестра на Антигуа с площ от 163 квадратни км, все повече изглежда като място, незасегнато от времето.

Сезонът на острова продължава от ноември до юли и въпреки че има кратки чартърни полети от Антигуа, повечето посетители стигат до бреговете му чрез 90-минутно пътуване с ферибот.

Дните си на Барбуда те прекарват в каране на каяк или падълборд сред мангровите гори, наблюдение на птици от създаденото за целта убежище и излежаване на плажовете с розов пясък.

Именно това усещане за уединение и връзка със земята кара Робърт де Ниро, който посещава острова за първи път преди 30 години, да се влюби в Барбуда.

Това е и вдъхновението, което кара актрьора и неговите партньори да отворят Nobu Barbuda - най-новия карибски обект на японско-перуанската ресторантьорска марка, появил се на плажа на принцеса Даяна през декември 2020 г. (кралската особа е посещавала острова за ваканции на няколко пъти.)

Днес екипът на Де Ниро издига настаняването на нови висоти с Nobu Beach Inn.

Докато целият имот, който ще предлага бунгала с две и три спални - всяко със собствен частен басейн и повечето с директен достъп до плажа, ще отвори врати през 2025 г., вила с две спални вече посреща VIP гости с покана още през този сезон.

Междувременно, промените бавно обхващат Барбуда, пише T+L. В ход са планове за ново международно летище (текущото, засегнато от урагана Ирма през 2017 г., обслужва частни самолети, чартърни полети и хеликоптери), а голф игрище с 18 дупки е в процес на изграждане.

Но засега островът запазва своята спокойна атмосфера. Няма мега курорти, а семейно управлявани оазиси. Barbuda Cottages разполага с осем вили, кацнали на кокили над захарнобелите пясъци в Coral Group Bay - плаж с форма на полумесец, който често е празен.

Barbuda Belle Luxury Beach Hotel, захранван със слънчева енергия имот на брега на морето с осем идентични вили, построени в Бали, също носи възхитително усещане за връзка с природата.

Де Ниро се надява, че откриването на Nobu Beach Inn ще запознае гостите му с неприкосновеността на личния живот и общностния дух на Барбуда, които той за първи път усеща преди десетилетия.

„Този проект заема специално място в сърцето ми“, казва актрьорът пред T+L. „Искам това да бъде онази запомняща се дестинация, на която хората се връщат година след година.“