Точно в този момент милиони хора по света са заети с подготовката за един от най-големите празници – Лунната Нова година, която се пада на 10 февруари.

Независимо дали сте запознати с нея или не, ръководството на CNN ще ви представи някои от най-често срещаните традиции, свързани с повода.

Защо 2024 е годината на Дракона?

Въпреки че е невероятно сложен, китайският зодиакален календар най-просто се описва като 12-годишен цикъл, представен от 12 различни животни: плъх, вол, тигър, заек, дракон, змия, кон, коза, маймуна, петел, куче и прасе.

Вашият личен зодиакален знак се определя от годината ви на раждане, което означава, че 2024 г. ще даде много бебета дракони на света. Родените през 2025 г. ще бъдат змии и т.н.

Почитателите на този календар вярват, че за всеки китайски зодиакален знак късметът зависи до голяма степен от позициите на Тай Суй – сборно име за звездните божества, за които се смята, че се въртят успоредно и в обратна посока на Юпитер.

Данните се интерпретират по различен начин, но обикновено има консенсус какво означава годината за всяко зодиакално животно въз основа на позициите на звездите.

Защо да палите петарди и да носите червено? Запознайте се с Ниан

Има безброй народни вярвания, свързани с Лунната Нова година, но митът за Ниан се откроява като един от най-забавните. Легендата разказва, че Ниан бил свиреп подводен звяр с остри зъби и рога. Всяка лунна новогодишна нощ той излизал на брега и атакувал близкото село.

При един такъв случай, когато селяните се втурнали да се скрият, мистериозен старец се появил и настоял да остане, въпреки предстоящата гибел. За изненада, той и селото останали напълно невредими. Мъжът твърдял, че е изплашил Ниан с червените си дрехи, окачвайки червени знамена на вратата и палейки петарди.

Ето защо носенето на огнения цвят, заедно с окачването на червени знамена и запалването на петарди или фойерверки са традиции на Лунната Нова година, които се спазват и днес, разказва CNN.

Подготовката

Освен забавление, подготовката на Лунната Нова година, всъщност, изисква много работа. Празненствата често продължават 15 дни – понякога дори и повече, през които се изпълняват различни дейности.

Всичко започва около седмица преди новата година. Празничните питки и сладкиши се приготвят на 24-ия ден от последния лунен месец (3 февруари през 2024 г.). Защо? Думата за торти и пудинги е „gao“ на мандарин и „gou“ на кантонски, което звучи по същия начин като думата за „висок“.

В резултат на това се смята, че консумацията на тези лакомства води до подобрения и растеж през следващата година.

И не забравяйте за нашия приятел Ниан. Нито една подготовка за Лунната Нова година не би била пълна без гореспоменатото окачване на червени знамена, изписани с фрази за благополучие (наречени fai chun на кантонски или chunlian на мандарин) у дома, като се започне от входната врата.

Те имат двойна функция – да  държат Ниан далеч и да привличат късмета.

Според традицията, преди посрещането на празника се прави основно почистване у дома на 28-ия ден от последния лунен месец, който тази година се пада на 7 февруари.

Целта е да се освободите от лошия късмет, натрупан през изминалата година. И не чистете нищо до 12 февруари или ще отмиете целия този късмет, дошъл в началото на новата година.

Част от поверията гласят, че не трябва да миете или подстригвате косата си на първия ден от новата година. Защо? Китайският йероглиф за коса е първи знак в думата за просперитет. Следователно измиването или отрязването й се разглежда като „сбогуване“ с възможностите за забогатяване.

Също така не бива да си купувате обувки през целия лунен месец, тъй като терминът за обувки (haai) звучи като загуба и въздишка на кантонски.

Новогодишната нощ

Хората обикновено се събират на голяма семейна вечеря в навечерието на Лунната Нова година, която се пада на 9 февруари през 2024 г.

Менюто е внимателно подбрано, за да включва ястия, свързани с късмета, включително риба (китайската дума за нея също звучи като „излишък“), пудинги (символизират растеж) и храни, които приличат на златни кюлчета (например кнедли).

В Китай ястията, сервирани на тези вечери, варират от север на юг. Например, обитателите на Севера хапват кнедли и юфка, докато южняците не могат без задушен ориз. Но без значение кои ястия предпочитате, храните за лунната Нова година са истински празник на играта на думи.

Следващите дни

Първите няколко дни от Лунната Нова година често са изпитание за издръжливостта, апетита и социалните умения, тъй като много хора пътуват и посещават близки, роднини и приятели.

Багажът е пълен с подаръци и плодове за раздаване в посетените домове. Посетителите, на свой ред, ще бъдат обсипани с подаръци след размяната на лакомства.

Женените трябва да раздават специални червени пликове на тези, които все още не са сключили брак - както на деца, така и на младежи. Смята се, че тези пликове (известни като hongbao/lai see) могат да защитят децата от злите духове, наречени sui.

Третият ден от Лунната Нова година (който се пада на 12 февруари през 2024 г.) се нарича „chi kou/cek hau“, или червена уста. Смята се, че на него е възможно да възникнат скандали, така че хората трябва да избягват социални взаимодействия и вместо това да посещават храмове.

На седмия ден от лунната Нова година (16 февруари 2024 г.) китайската богиня-майка Нува е създала човечеството. Затова се нарича renri/jan jat (рожден ден на хората).

Различни общности в Азия сервират различни храни по този случай. Например, в Малайзия се наслаждават на yeesang от сурова риба и настъргани зеленчуци, докато кантонците ядат сладки оризови топки.

Акцентът на целия празник, който продължава 15 дни, е Фестивалът на фенерите, който се организира на последния му ден (24 февруари през 2024 г.).

Наречен Yuan Xiao Jie на мандарин, той се смята за перфектния завършек на продължилите със седмици приготовления и празненства по случай Лунната Нова година.

Празникът на фенерите отбелязва първото пълнолуние за годината, края на зимата и началото на пролетта. На този ден хората палят фенери, които символизират прогонването на мрака и внасят надежда за новата година.

В древното китайско общество това е единственият ден, в който на млади момичета е позволено да излизат и да се срещат с момчета. Заради това е наричан китайски Свети Валентин. В днешно време на този ден в много градове по света се пускат фенери и се организират празненства.