Австралия ще въведе законодателни промени, които дават на служителите правото да игнорират неоснователни обаждания и съобщения от своите шефове в извънработно време, без да бъдат наказвани за това. За работодателите, които нарушават правилото, дори може да има глоби.

"Правото за изключване" е част от редицата промени в законодателството за трудовите отношения, предложени от федералното правителство в нов парламентарен законопроект, което ще защити правата на трудещите се и ще помогне за възстановяване на баланса между работата и личния живот.

Подобни закони, които дават право на служителите да изключват устройствата си, вече е в сила във Франция, Испания и други страни от ЕС.

Мнозинството от сенаторите вече обявиха подкрепата си за законодателните промени, заяви министърът по заетостта Тони Бърк от управляващата Лейбъристка партия.

Промените ще позволят на служителите да не полагат извънреден труд без заплащане посредством правото да не бъдат част от неоснователни контакти в извънработно време, казва Бърк.

"Това, което казваме, е, че на някого, на когото не му се плаща да работи 24 часа в денонощието, не трябва да бъде наказван, ако не е онлайн и наличен 24 часа в денонощието,” заяви пред журналисти премиерът Антъни Албанийс.

Проектозаконът се очаква да бъде представен в парламента по-късно през седмицата. Той включва и други промени, като ясен път от временна до постоянна заетост и минимални стандарти за временно наетите и шофьорите на камиони.

Някои политици, работодателски организации и корпоративни лидери предупредиха, че правото за изключване е преувеличение и би подкопало преминаването към гъвкавия начин на работа, като също така би засегнало конкурентоспособността.

От Зелената партия, която подкрепя промените и беte първата, която ги предложи през миналата година, заявиха, че това е голяма победа. Беte постигнато споразумение между Лейбъристите, по-малките парти и независимите за подкрепа на този проектозакон, заяви лидерът на Зелените Адам Бандт в социалната платформа X.

"Австралийците полагат средно по шест седмици неплатен извънреден труд всяка година," каза още Брандт. Това се равнява на над 92 млрд. австралийски долара (60.13 млрд. долара) неизплатени заплати в цялата икономика, допълни той. "Това време принадлежи на вас, а не на шефа ви."