Българската компания Milara International ще инвестира 22 млн. долара в нов завод в Тракия икономическа зона. В съоръжението ще се произвеждат електрически превозни средства - по-специално малки товарни автомобили с алтернативно задвижване.

Фабриката има за цел да произведе до 10 000 автомобила до средата на годината, като общата инвестиция е 60 милиона долара в разработката на превозни средства, съобщава изпълнителният й директор Красимир Петков.

Фокусните пазари на компанията включват Израел, Франция, Италия, Германия и САЩ, с особен интерес към електрическите камиони за логистика.

Въпреки че Milara е компания, занимаваща се с роботика и машини за подпомагане на производство на полупроводници, сега тя се впуска в екологичния транспорт, разработван от български инженери, посочват от дружеството на сайта си.

Новият завод край Пловдив се очаква да заработи до април, като ще допринесе за нарастващия интерес на България в областта на електромобилността, с образователни инициативи и фокус върху развитието на таланти в страната.

Според Петков, в бъдеще България ще се превърне в център за квалифицирани професионалисти, които, след като са натрупали опит в чужбина, се завръщат, за да допринесат за бизнеса и развитието на инфраструктурата на страната.

В началото на миналата година компанията инсталира слънчева централа на покрива на вече съществуващата си фабрика в Пловдив. Тя има капацитет да генерира 725 kW при пикова производителност, което е 130% от енергийните нужди на Milara.

Соларната централа е изградена с високоефективни слънчеви модули, способни да издържат на тежки климатични условия, осигурявайки непрекъснато производство на енергия.