Пазарната стойност на британската компания за проектиране на чипове Arm Holdings нарасна почти двойно до над 150 млрд. долара за по-малко от седмица - на фона на продължаващите залози на инвеститорите на бума в сферата на изкуствения интелект (AI).

Миналата сряда базираната в Кеймбридж компания обяви финансови резултати, които показаха, че търсенето на свързани с AI технологии повишава продажбите ѝ. Проектираните от Arm чипове вече могат да бъдат открити във всеки смартфон по света.

Компанията беше делистната от борсата от японската SoftBank през 2016  г. и се завърна на пазара през миналия септември.

Цената на акциите на Arm скочи след обявените финансови резултати през миналата седмица, като те вече поскъпват с над 98%. Вчера книжата се оскъпиха с близо 30% - до 148.97 долара за брой, преди да отстъпят до 144.49 долара в следборсата търговия.

През последната година цената на акциите на производителя на чипове Nvidia нарасна над три пъти вследствие на нарасналото търсене на AI чипове.

Бумът в сферата на изкуствения интелект помогна на Nvidia да се превърне в една от най-скъпите публични компании в света с пазарна капитализация от около 1.8 трлн. долара.

Nvidia стана и петата щатска публична компания с пазарна капитализация от над 1 трлн. долара, нареждайки се до Apple, Microsoft, Alphabet и Amazon.

Технологиите на Arm не се използват директно за работа в сферата на AI, но производители на чипове, като Nvidia, ги избират за централни процесори (CPU), които допълват техните AI чипове.

Освен Nvidia и Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), сред клиентите на Arm са и добре познати потребителски марки, като Apple.

Търсенето на проектирани от Arm чипове се увеличава и в автомобилната индустрия, благодарение на развитието на технологиите за автономни автомобили.

Arm е основана през 1990 г. от група дизайнери на чипове в университетския град Кеймбридж. Тя беше придобита от SoftBank през 2016 г. за 32 млрд. долара. Четири години по-късно японският конгломерат обяви, че планира да продаде Arm на Nvidia.

През април 2022 г. обаче SoftBank се отказа от сделката след възраженията на редица регулатори по света и вместо това листна акции на компанията на борсата в Nasdaq в Ню Йорк.

Скокът в цената на акциите на Arm е добре дошъл за SoftBank, която натрупа загуби от падащите пазарни оценки на някои други свои инвестиции, сред които и компанията за споделени офис пространства WeWork.

Акциите на самата SoftBank, която все още притежава близо 90% дял от Arm, поскъпнаха с около 30% в последната седмица.