От 70-те години на миналия век допреди няколко години производството на чипове в Тайван се развиваше със стабилни, но не впечатляващи темпове.

Заводите за производство на полупроводници в страната поддържаха глобалната електронна индустрия, но в светлината на прожекторите попадаха по-скоро джаджите, в които се използваха чиповете, отколкото самите чипове. Но това вече не е така, пише The Economist. 

Световните геополитически играчи вече са наясно, че микропроцесорите захранват не само всички видове машини, но и техните икономики. САЩ харчат 50 милиарда долара субсидии, за да върнат производството на чипове у дома.

Европа има подобни планове, като част от усилията си да намали своята зависимост от Тайван, който съседен Китай смята за собствена територия. 

Японският технологичен конгломерат Rapidus има за цел да започне масово производство на авангардни чипове до 2027 г. - само две години, след като тайванската TSMC ще започне да произвежда подобни полупроводници от ново поколение.  

Южнокорейската Samsung, която е основен конкурент на TSMC, се надява да започне да произвежда такива чипове през 2025 г.

Китай, от своя страна, иска да изгради независима индустрия за чипове, която да не разчита на внос на технологии, тъй като той е поставен под редица ограничения от страна на САЩ. 

Залозите за Тайван са високи

Докато всички разчитат на островната държава за доставките на полупроводници, дори и Китай вероятно не би се осмелил да промени геополитическото статукво. Ако чиповете обаче се произвеждат другаде, този "силициев щит" става крехък.

Освен това секторът, с осем от десетте най-добре платени компании в страната, осигурява добри работни места. Тайванските фирми за чипове също имат причини да запазят производството си у дома.

Твърде голямото разширяване в чужбина може да отслаби местните изследователски мрежи и да улесни чуждестранните фирми да "отвличат" персонал.

Това обяснява защо субсидираните фабрики на TSMC в Америка няма да бъдат на технологичната граница до момента, в който бъдат завършени през 2025 г. и 2026 г. Авангардните производства ще си останат в Тайван. 

Миналата година TSMC е похарчила около 5 милиарда долара за научноизследователска и развойна дейност, или с 30% повече, отколкото през 2021 г., като повечето от тези средства са насочени към Тайван.

През юли тази година компанията откри нов център за научноизследователска работа за 7000 служители до централата си в Хсинчу. Докато R&D се извършва у дома, най-модерните фабрики на производителите на чипове вероятно също ще останат там, пише още изданието. 

Тайванските фирми в други части от веригата за доставки също правят подобни изчисления. ASE Holdings е най-голямата компания за пакетиране на чипове в света. Поставянето на процесори в корпус преди не беше кой знае колко бляскав бизнес.

Но тъй като става все по-трудно транзисторите да се свият до по-малко от сегашните няколко милиардни от метъра, фирми, като ASE, могат да помогнат за увеличаването на мощността на обработка с интелигентни пакети, които свързват чиповете един с друг. 

Годишният бюджет за научноизследователска и развойна дейност на ASE се е увеличил над два пъти между 2017 г. и 2022 г. - до 800 милиона долара. Както при TSMC, голяма част от тези пари ще останат в Тайван.

Как действа правителството?

Правителството на Тайван също остава решено да запази превъзходството на чиповете на страната. То отдавна поддържа нисък курс на тайванския долар, което се отразява позитивно на износа, включително на чипове, като в същото време субсидира цените на енергията и водата.

Това са две от основните суровини, които производителите на чипове поглъщат.

Пенсионираният съосновател на TSMC Морис Чанг намекна миналия месец, че дори високоскоростната железопътна мрежа на Тайван може да е проектирана с мисъл за производството на чипове, така че да позволи на работниците да се движат между производствените обекти.

Последният план на правителството е да подкрепи тайванския дизайн на чипове, завземайки част от индустрията, доминирана от американски компании, като AMD и Nvidia.

MediaTek - най-големия дизайнер в Тайван, се класира на пето място в света по отношение на продажбите на чертежи, което е ниско ниво по тайванските стандарти за производство.  

Фирмата, без съмнение, би се радвала да се издигне в класацията и правителството изглежда нетърпеливо да ѝ помогне с цел повишаване на дела на Тайван в глобалните приходи от дизайн на чипове от 21% на 40%. 

Миналия месец Министерството на икономиката обяви субсидии за 25 милиона долара за подпомагане на малки и средни фирми за полупроводници, които проектират не толкова модерни, но все пак собствени чипове.

Повече екстри ще бъдат включени в следващия десетгодишен план на правителството, който се очаква да бъде готов следващата година. По всичко личи, че Тайван няма да предаде своя "силициев щит" без битка, пише The Economist.